Jonas velger alltid Norge sist

KNK
Publisert 13. januar 2024 | 21:31

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Alle vet at Anniken Huitfeldt blir Norges neste ambassadør til Washington. Ingen vet hvorfor. La oss derfor spekulere.

En mulighet er at Anniken Huitfeldt var en særdeles dyktig utenriksminister.

Var hun det? Husker noen av oss hva Anniken Huitfeldt gjorde som utenriksminister? Vi husker at hun hentet Taliban til Norge med privatfly. Var det genialt? Vil det imponere en amerikansk president: “Hello, I am Anniken. I believed that if Taliban could see Oslo they would understand the need for female education.”

Kan det være at den amerikanske presidenten vil tenke det samme som de fleste vettuge folk og selv Taliban gjorde da de hørte om det: Dama må være sprø. Det finnes grenser selv for Bidens demens.

Hva annet er Anniken Huitfeldt kjent for?

En gang fortalte hun at hun hadde følt seg truet til å danse med eldre Ap-politikere. Da svarte Thorbjørn Berntsen: «At noen har trua seg til å danse med Anniken Huitfeldt på et fylkesårsmøte, den personen må ha vært jævla full, for å si det sånn.»

Angivelig runget latteren i salen.

Er det for å plastre det eldgamle såret at Jonas Gahr Støre sender henne til Washington: Dear Mr. President, Older male colleagues made fun of my looks!

Vil Trump grab her by the pussy, for å være inkluderende? Anniken kan dessuten heller ikke si R.

Hun vil dermed høres litt kinesisk ut på engelsk: That’s wjong, Tjump.

Men er det grunn god nok?

En mulig forklaring er selvfølgelig hennes ektemann Ola Petter Flems aksjetrading.

Gitt hvor moro han hadde det på Oslo Børs, sier det seg selv at han kan ta den helt ut på Wall Street. Men er det i Norges interesse?

Vi lever i urolige tider. Landkrig i Europa, krig i Gaza, krig mot Jemen, kanskje krig mot Iran, konflikt om Taiwan …

Om bare ett år kan Trump være president i USA igjen, og uansett hva man måtte mene om det, så er det ikke tvil om at Trump har vært inne på tanken om å blåse i hele NATO.

Norge uten NATO er et forsvarsløst Norge.

I en skremmende og fersk NUPI-rapport hvor det beskrives hvor elendig forberedt våre allierte er til å hjelpe oss hvis vi skulle behøve det: «Rapporten viser at det ikke står så bra til hos våre viktigste allierte. Alle har for liten kapasitet i forhold til forpliktelsene. Tre av dem har store forpliktelser i Asia, og både USA, Frankrike og Storbritannia har varslet at disse skal prioriteres høyt. Gitt at Kina stadig ruster opp meget raskt betyr dette antakelig at en større del av amerikansk, fransk og britisk kapasitet vil være rettet mot Asia. Av de fire er det Tyskland og Storbritannia som er verst stilt. Begge har kuttet så dypt at det vil ta lang tid og veldig store ressurser å bygge opp igjen den type militær evne det er behov for i en stormaktskonflikt.»

Og fjorårets NOU fra Forsvarskommisjonen viste at det står elendig til med norsk forsvarsevne.

Professor Janne Haaland Matlary er blant dem som har kritisert den kommende utnevnelsen av Huitfeldt.

Hun mener at Huitfeldt rett og slett ikke er kompetent. Å være en dyktig diplomat krever årtier med trening, og det har ikke Huitfeldt.

Midt i en kritisk tid velger altså Jonas Gahr Støre å sende en diplomatisk amatør til Washington. Hvorfor?

Det finnes trolig bare ett svar: Anniken Huitfeldt er rasende på Støre etter å ha blitt kastet fordi han ville ha ryggen fri til å kritisere Erna Solberg.

Anniken Huitfeldt var dessuten kjent som den eneste av Trond Giskes venner som fortsatt satt i regjeringen.

Støre sitter utrygt, og ved å sende Anniken Huitfeldt så er taburetten hans litt sikrere.

At alle vi andre blir mindre trygge, det bryr altså ikke Jonas Gahr Støre seg om. Jonas er viktigere enn Norge, for Jonas. La oss alle håpe at Huitfeldt blir en bedre ambassadør enn utenriksminister.

mest lest