– Norske myndigheter velsignet Oslo-terroren

Avatar photo
Publisert 13. februar 2023 | 15:21

I januar avslørte VG at en hemmelig agent hadde snakket med en islamist som informerte om terrorplaner seks dager før terrorangrepet i Oslo i fjor sommer.

Agenten, som var på oppdrag for den norske Etterretningstjenesten, hadde utgitt seg for å være terrorist i den Islamske Stat (IS).

Kommunikasjonene mellom agenten og islamisten foregikk på appen Telegram. Ettersom meldingene ble automatisk slettet etter 30 sekunder måtte agenten bruke to mobiltelefoner, slik at han kunne ta bilder av dialogen samtidig som de kommuniserte. Dette får VG opplyst.

Nå avslører VG at agenten skal ha skrevet at hvis operasjonen var ekte, så måtte den gjennomføres på en god måte – og burde føre til stor skade og dypt inntrykk på «de vantro».

Agenten skal også ha bedt islamisten om å vente, og om å komme med mer informasjon.

I meldingene agenten skrev til islamisten, står det også at de verdsatte det forestående angrepet – og takket islamisten for innsatsen, ifølge VGs opplysninger.

– Velsignet angrepet

Terrorsiktede Zaniar Matapours forsvarer, Marius Dietrichson, sier til VG at han kan bekrefte eksistensen av meldingene VG har presentert for ham. Han forteller at han er forskrekket.

– Meldingene viser at miljøet rundt Matapour ber om velsignelse fra IS før angrepet og faktisk også får det. Det er derfor med forferdelse jeg leser at det ikke er Den islamske stat de har snakket med og fått sin velsignelse fra, men norske myndigheter, sier han til VG.

– Vi kan ikke som samfunn akseptere at myndighetene tilskynder, oppmuntrer og velsigner terrorhandlinger på norsk jord. Og handlingen burde uansett vært avverget. Når myndighetene kjenner identiteten til disse i tillegg til alt annet de vet, så burde man kunne forvente at de klarer å avverge slikt.

Les også: PST advarer: – Vi har ikke grunn til å være mindre bekymret

E-tjenesten avviser påstandene om at de har fremprovoserte terrorangrepet i Oslo i fjor.

– Dette har ikke rot i virkeligheten. Tjenestens oppdrag er tvert imot å avdekke og varsle om trusler mot Norge. Arbeidet vårt og metodene vi benytter er solid hjemlet i norsk lov. Vi søker å få tilgang på tilstrekkelig informasjon om trusselaktører, avdekke planer og dermed bidra til å avverge angrep, skriver Ann-Kristin Bjergene, kommunikasjonssjef i E-tjenesten, til VG.

Troskapsløftet

VG skriver at agenten hadde påpekt at det var viktig at personen – som ble omtalt som «bror» – hadde avsagt troskapsløfte, en såkalt «bay’a», til IS sin nåværende øverste leder.

Matapour skal ha spilt inn et slikt troskapsløfte til terrororganisasjonen IS bare en drøy time før han reiste til Oslo sentrum for å utføre terrorangrepet.

– Ikke noe søndagsskoleprat

Ola Kaldager har lang erfaring som etterretningsoffiser og har ledet etterretningsgruppen E14. Han sier til VG at han forstår at enkelte kan få «hakeslepp» når de får innblikk i detaljene i saker som denne.

– Det er ikke noe vakkert syn. Det er ikke søndagsskoleprat. Men i slike saker må operatørene være på samme nivå som motparten for å nå frem. Det gjelder spesielt hvis du forsøker å utgi deg for å være noe annet enn du egentlig er, og hvor du kommuniserer på meldinger i en chat, sier han til VG.

Kaldager mener metodene er en nødvendighet for å ivareta sikkerheten til norske borgere og Norge som stat.

Ukrainske tropper i Bakhmut: – Litt etter litt vinner russerne

mest lest