Krangel om kjøttavgift i Høyre: – Kjøtt må bli dyrere

Avatar photo
Publisert 13. februar 2024 | 16:25

Høyres landbrukspolitiske talskvinne Lene Westgaard Halle har satt sinnene i kok hos mange i Høyre etter hun foreslo kjøttavgift for å få folk til å spise mindre kjøtt.

Stadig flere politikere slutter seg til ideen om at nordmenn må spise mindre kjøtt av hensyn til klima.

For å få folk til å kutte ned kjøttforbruket drøftes det flere ulike tiltak. En av dem som vil gå hardt til verks er den landbrukspoltiske talskvinnen i Høyre.

– Vi er jo der at vi mener vi er nødt til å redusere kjøttforbruket, og at CO2-avgift kan være med på å bidra til det. Men det betyr jo også at når du innfører avgifter som det, så må du ha gulrot på andre siden, sa hun nylig til Nationen.

Hun beskriver de foreløpige forslagene om CO2-avgift på kjøtt er bare en forsmak på klimapolitikken som er i vente.

Ligger an til intern kamp i partiet

Det er ikke alle i Høyre som er begeistret for en ny kjøttavgift.

Økologisk melkebonde og Høyre-politiker i Trøndelag, Jan Grønningen, mener avgifter ikke er veien å gå.

– Jeg tror ikke nødvendigvis veien er å gå gjennom avgifter. Det er viktig at ikke bare næringen diskuterer, men at hele samfunnet er med på å signalisere hvordan de ønsker det fremover, og det håper jeg Høyre lytter til, uttaler han til Nationen.

Innlandet Høyre har allerede gått inn for å stoppe vedtak om en kjøttavgift, av hensyn til landbruket og næringen.

Fylkesleder Christian Ingebrigtsen i Trøndelag Høyre stiller seg også kritisk til forslaget fra Westgaard Halle.

– Jeg synes ikke uten videre at vi skal tro at økte avgifter er løsningen på alle klimaspørsmål. Med det risikerer vi at den viktige klimaomstillingen mister legitimitet i befolkningen, sier Ingebrigtsen til Trønder-Avisa.

Demonstrerer mot bondefiendtlig klimapolitikk

Kjøttdebatten kommer samtidig som man de siste månedene har sett enorme demonstrasjoner i flere europeiske land mot ekstrem klimapolitikk.

Titusener av bønder som har inntatt hovedsteder som Brussel, Berlin og Paris for å markere motstand mot økte klima- og kjøttavgifter som gjør det stadig mindre lønnsomt å drive landbruk.

Tidligere denne måneden møtte hundrevis av bønder opp utenfor EU-parlamentet i Brussel hvor de dumpet søppel, kastet egg, skjøt opp fyrverkeri og startet branner i nærheten av parlamentsbygningen for å demonstrere mot skatter, byråkrati, reguleringer og EUs såkalte «grønne agenda».

Les også: Hva driver bønder og arbeidsfolk til gatene i Tyskland? (+)

Spesielt i Tyskland har det vært mange omfattende traktoraksjoner. En overvekt av tyskere uttrykker nå støtte for protestaksjonene i landet. En fersk meningsmåling viser at 69 prosent støtter bøndene, mens bare 22 prosent er imot.

Selv om hovedstrømsmediene i Tyskland har forsøkt å male dette som isolerte «bondeprotester», er det klart at flere yrkesgrupper også gir sin solidaritet.

Myndighetene i flere europeiske land ser ikke lenger ut til å oppfattes som samfunnstjenere, men heller som et system som uendelig tapper ressurser fra innbyggerne til sosiale omveltninger.

mest lest