MIFF-leder radbrekker politikerne for stillhet rundt angrep på mann med israelsk flagg i Sandefjord

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 13. mars 2024 | 12:08

«Regjeringens retorikk gir voldspøblene overmot.»

Det skriver leder av Med Israel for Fred (MIFF) Conrad Myrland i et innlegg etter det brutale angrepet på en mann og hans samboer som stilte med israelsk flagg på en demomstrasjon i Sandefjord på kvinnedagen 8. mars.

«En mann i 50-årene ble banket opp i Sandefjord fredag 8. mars. Hører du noen politikere som protesterer?» skriver han.

Det var da en mann i 50-årene ville markere sin støtte til voldsutsatte israelske kvinner at han ble spyttet på og slått ned. Han hadde i forkant blitt personlig ønsket velkommen av 8. mars-komiteen i Sandefjord. Men da han tok fram det israelske flagget ble det amper stemning.

– Jeg ønsket å markere min støtte til de israelske kvinnene som er gisler i Gaza, og voldtektene som israelske kvinner ble utsatt for under terrorangrepet i Israel den 7. oktober, sier mannen til Vårt Land.

Han ønsker å være anonym.

Silje Mikkelsen Haugelund er medlem i Sandefjords 8. mars-komité og Rødt-politiker. Hun bekrefter til Vårt Land at hun selv gikk bort til paret med det israelske flagget og ønsket dem velkommen til markeringen.

– Jeg var tydelig på å formidle at alle grupperinger var hjertelig velkomne til vårt arrangment. Årets tema var kvinner i krig, og alle kvinner som står i en krigssituasjon fortjener vår solidaritet.

Haugelund sier hun selv hadde «palestina-skjerf» på seg.

Stemningen snudde da mannen tok frem det israelske flagget. Fere pro-palestinske demonstranter bort til ham og samboeren. De mente det var en markering for Palestina. Vårt Land har fått se en video fra markeringen i Sandefjord som viser at dette skjer.

– Vi svarte at dette var kvinnedagen og at vi også hadde rett til å være der med vår sak, sier mannen.

De pro-palestinske demonstrantene skal da ha begynt å spytte og dytte. To politibetjenter på stedet forsøkte ifølge manne å roe situasjonen.

– Men så eksploderte det. Jeg fikk et hardt slag på haka av en mann og falt i bakken.

Mannens samboer bekrefter historien.

– Volden var brutal. De sparket og slo ham mens han lå nede.

Og alt skjedde mens politiet var der. Mannen ble angrepet likefult.

Politiet fikk stablet ham på beina og han løp fra stedet med to demonstranter etter seg. De klarer å få ham i bakken igjen. Så kommer politiet til stedet og mennene løper sin vei, skriver Vårt Land som har sett video fra hendelsen.

De dro deretter til legevakten.

Det israelske flagget ble senere påtent av pro-palestinske demonstranter på bytorget.

Conrad Myrland reagerer på stillheten fra norske politikere.

«Nå tre dager senere har du sikkert sett mange norske politikere og redaktører som har protestert på det kraftigste mot at norske jøder på slike måter blir fratatt sin ytringsfrihet og møtt med vold?» skriver han og svarer selv:

«Nei, dessverre har du ikke det. Hvorfor er det så få politikere som forstår å stå opp mot antisemittisme når de ser den utfolde seg foran øynene sine?»

Han fortsetter:

I desember samlet åtte av ni partier på Stortinget seg om et «opprop mot antisemittisme» (bare Rødt var ikke med). «Vi er bekymret for den økende forekomsten av demonisering av og vold mot jøder i Europa, i lys av krigen mellom Hamas og Israel,» erklærte lederne. Mange fine ord fulgte, og det endte med følgende erklæring: «Det er ikke jødenes ansvar alene å bekjempe antisemittisme, fordommer og rasisme. Det er vårt felles ansvar.»

Men er det noen politikere som har tatt ansvar i løpet av helgen? Er det noen som har fordømt at arrangørene av Kvinnedagen nektet 30-50 jødiske aktivister med venner å gå i toget for å peke på skjebnen til de kvinnelige israelske gislene? Fra fredag kveld til mandag morgen lå en jøde på sykehus i Vestfold fordi han var banket opp av voldspøbler. Har noen politikere kommet på besøk til ham, har noen fordømt at han ble slått og sparket bare fordi han stod i byen med et israelsk flagg?

Myrland mener Kampen mot antisemittismen ikke vinnes «med blomstrende ord i opprop, men med resolutt fordømmelse og handling mot haterne som bruker politisk vold og trakassering.»

– Dessverre har vi nå en regjering som ikke sier noe for å dempe voldspøbelen, i stedet bidrar regjeringens retorikk snarere til å oppildne dem, skriver Myrland.

Politiet i Sandefjord bekrefter at de etterforsker hendelsen.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Drep Per-Willy (+)

mest lest