Professor om likheten mellom Lars Gule og Hege Storhaug: – Den ene har valgt seg sionismen, den andre har islam

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 13. april 2023 | 14:57

Professor Torkel Brekke er ute med en ny bok om atisemittisme – og den skaper sinne hos en del på venstresiden, ikke minst hos Lars Gule.

Og debatten raser i Klassekampen.

I boken prøver Brekke å vise hvordan enkelte miljøer på norsk venstreside «har dyrket konspirasjonsteorier om jøder og hvordan deler av norsk fagbevegelse anvender det han kaller «en retorikk med antisemittisk preg».

– Vi har god oversikt over antisemittismen i de høyreradikale miljøene, men nå er det på tide at vi også tar de antijødiske holdningene på venstresida alvorlig, slik man for eksempel har gjort i Tyskland, sa Brekke nylig til Klassekampen.

Les også: Lars Gule blir omtalt som «antisemitt» i ny bok: – Jeg synes ikke det er greit

I Klassekampen har Lars Gule har kommet med flere harde utspill mot Brekke. Gule avviser at han skulle være anti-semitt og mener han kun bedriver kritikk av israel og sionismen. Han mener Brekke driver politisk propaganda, Brekke er også rådgiver i tenketanken Civita.

Sionisme er kampen for å skape et nasjonal hjem for jøder – et Israel.

I sitt forsvar skriver Brekke at han ser klare forskjeller i hvordan kritikk av henholdsvis ytre venstre og ytre høyre mottas i offentligheten.

«Når man uttaler seg om ytre høyre, er det nemlig en selvfølge for alle at man kun har gode hensikter. Når man uttaler seg kritisk om ytre venstre, møter derimot man sinte, men velformulerte reaksjoner,» skriver han i Klassekampen.

Han mener årsaken er at toneangivende personer på ytre venstre selv er anerkjent som «intellektuelle» og at de «besitter maktposisjoner i samfunnet.»

«En interessant side ved debatten om boka mi så langt er derfor at den viser en asymmetri i norsk offentlighet i hvordan vi snakker om det ytre høyre og det ytre venstre,» skriver Brekke og trekker frem Lars Gule og Hege Storhaug som eksempler.

«For å illustrere asymmetrien kan vi sammenlikne Lars Gule med Hege Storhaug i Human Rights Service (HRS). De er intellektuelle i hver sin ende av det politiske rommet. Begge har plukket seg ut en menneskegruppe og et verdensbilde som de mener er nøkkelen til å forstå mye som er galt i verden. Gule har valgt seg sionismen, Storhaug har islam.»

Gule deler jødene inn i de onde sionistene og de snille antisionistene, mener Brekke. Storhaug deler inn muslimer i gode «Mekka-muslimer» og dårlige «Medina-muslimer».

Brekke har lite til overs for dem begge. Han mener de har «demonstrert en total blokkering av synspunkter og informasjon som kan nyansere eget ståsted. (…) Begge representerer en organisasjon som uttrykker grove fordommer: Gule har BDS, Storhaug HRS.»

Men der stopper også likhetene:

– Norsk offentlighet behandler imidlertid Gule og Storhaug helt forskjellig. Gule brukes som ekspertkommentator i spørsmål om ekstremisme, og han har i mange år undervist studenter. Hege Storhaug kunne aldri fått en lignende status i medier eller i det sivile samfunn i Norge. De radikale synspunktene til Gule oppfattes som nøytrale og uavhengige nok til å gi ham en slik plass. Det er et resultat av at det ytre venstre har hatt en viss suksess med å gjøre sine synspunkter til mainstream i spørsmål om Israel og Palestina. Jeg tror asymmetrien jeg har pekt på er viktig for å forstå Israels og Palestinas plass i norsk offentlighet og i norsk forestillingsverden, skriver professor Brekke.

Han mener Gule «fortsetter å fremme de samme synspunktene som han har gjort i snart 50 år om at sionisme er en ond og rasistisk ideologi og at Israel ikke bør eksistere som stat.»

Og hva har Gule bedrevet i alle disse årene etter at han ble arrestert på flyplassen i Beirut med 800 gram sprengstoff som han skulle bruke i en bombe mot sivile israelske mål?

Jo, ifølge Brekke har Gule «produsert et enormt antall sider med tekst i norsk offentlighet og har fri tilgang til mediene.»

Brekke mener det er åpenbart at Gule selv har «sterke insentiver til å framstille historien om sitt arbeid for den palestinske terrorgruppen DFLP på en måte som frikjenner ham selv. Jeg har snakket med flere eksperter på palestinsk terror på 70-tallet, og jeg har fortsatt ikke truffet noen som synes Gules framstilling er troverdig.»

iNyheter har skrevet en rekke artikler om Lars Gules forbrytelser i 1977 og hvordan dette har blitt underkommunisert i norsk offentlighet.

Les også: Terroristen som ble medieyndling og leder for Human-Etisk Forbund: Den fulle historien om forbrytelsene til Lars Gule (+)

Les også: Lars Gule støttet «væpnet revolusjon» og mente motstandere skulle bli «likvidert»

Les også: Lars Gule om sine terrorplaner i Israel: «Ikke var rare saken» – «betydningsløs» (+)

Les også: Derfor skriver vi om Lars Gule (+)

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Lurås #7 med Basim Ghozlan – Islam, profeten Muhammed, sannhet, budskapet, vold og nåde, muslimer vs. jødene, djinn, politisk genialitet, Mekka, Medina

 

mest lest