Peskov: Ingen tegn til at Kyiv er klar for fredsforhandlinger

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 13. april 2024 | 07:24

En avbrutt fredsavtale fra 2022 mellom Russland og Ukraina kunne være grunnlaget for nye forhandlinger, men det er ingen tegn til at Kyiv er klar for samtaler.

Det sa Kreml-talsperson Dmitry Peskov på fredag, ifølge Reuters.

President Vladimir Putin har gjentatte ganger uttalt at Russland og Ukraina var nær en avtale om å avslutte konflikten under forhandlingene i Istanbul i april 2022, men at Ukraina trakk seg fra avtalen da russiske styrker trakk seg tilbake fra området nær Kyiv.

Avtalen skal ha inkludert klausuler som krever at Ukraina vedtar en nøytral status og ikke blir medlem av NATO, begrenser størrelsen på sine styrker og gir en spesiell status til øst-Ukraina.

I kommentarer på torsdag tok Putin igjen opp temaet om potensielle fredsforhandlinger og sa at han var åpen for det han kalte realistiske forhandlinger. Men han motsatte seg den to dagers konferansen som skulle holdes i juni, arrangert av Sveits på forespørsel fra Ukraina. Putin sier det er meningsløst hvis Russland ikke deltar. Ifølge presidenten tar ikke møtet hensyn til de nye realitetene, blant annet Moskvas annektering av ytterligere territorium i Ukraina.

Under møtet med studenter i vestlige Ukraina fredag, virker det ifølge Reuters som om Zelenskyj avviser muligheten for å bruke samtalene fra 2022 som grunnlag for videre diskusjoner. Han påpeker at møtene på den tiden ikke oppfylte kravene. Da han ble spurt om samtalene i 2022 i Belarus og Tyrkia hadde potensial til å stoppe krigen, svarte den ukrainske presidenten med et «nei».

«Forhandlinger er når to parter ønsker å komme til enighet. Det er ulike aspekter, men når det er to parter,» sa han i en video lagt ut på nettstedet hans.

«Men når en side uansett, uavhengig av land eller by, gir deg et ultimatum, er det ikke forhandlinger.»

En høytstående ukrainsk tjenestemann har erkjent at de to sidene var nær en avtale i Tyrkia i 2022, men sa at Kyiv ikke gikk videre med forslaget fordi de ikke stolte på den russiske siden til å gjennomføre noen avtale.

Peskov, Putins talsperson, sa at mye hadde endret seg siden 2022, inkludert det han sa var tillegget til russisk territorium av fire nye regioner, en referanse til delene av Ukraina som Moskva har hevdet som sine egne.

Peskov sa at den avbrutte Istanbul-avtalen fortsatt kunne danne grunnlag for nye samtaler, og at Russland var åpen for dette. Da han ble spurt om Moskva registrerte noen vilje til samtaler fra den ukrainske siden, svarte Peskov imidlertid: «Nei, vi registrerer ikke det.

Ukraina sier at de vil ha tilbake hele sitt territorium, inkludert Krim, som Moskva annekterte i 2014.

mest lest