Flertall for riksrettssak mot USAs sikkerhetsminister

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 14. februar 2024 | 06:13

Representantenes hus i USA har stemt for å stille Joe Bidens sikkerhetsminister, Alejandro Mayorkas, for riksrett for sin håndtering av innvandringssituasjonen ved grensen til Mexico.

Riksrettstiltalen ble vedtatt med en knapp margin på 214 stemmer mot 213, natt til onsdag norsk tid.

Tre republikanske representanter stemte mot eget parti. Mike Gallagher fra Wisconsin, Ken Buck fra Colorado og Tom McClintock fra California hevdet at riksrettstiltalen mot Mayorkas ikke var i tråd med kravene som er nedfelt i grunnloven, skriver The Guardian.

Republikanerne hevder at Alejandro Mayorkas har bidratt til at USAs grense har blitt «svekket» og anklager ham for å ha gjort dette med overlegg.

Ifølge Reuters har antallet ulovlige innvandrere som har kommet til USA, nådd rekordhøyder siden Joe Biden tiltrådte som president i 2021. Ifølge BBC er det anslått å være omtrent 6,3 millioner mennesker.

Situasjonen ved den amerikanske grensen et av de mest fremtredende temaene i den pågående valgkampen foran presidentvalget i november.

Donald Trump, som er favoritten til å bli republikanernes presidentkandidat, har kritisert Bidens politikk på dette området og lovet å starte deportasjon av migranter allerede fra den første dagen dersom han blir valgt på nytt.

«Vi vil gjennomføre den største deportasjonsinnsatsen i vår nasjons historie. Vi sender alle tilbake dit de kom fra. Vi har ingen annen mulighet,» sa Trump i Januar.

President Joe Biden, forsvarte Mayorkas og kalte ham «en ærverdig offentlig tjenestemann,» i en uttalelse som ble offentliggjort kort tid etter avstemningen.

«Han har trofast opprettholdt rettsstaten og har vist en dyp forpliktelse til verdiene som gjør nasjonen vår stor,» sa Biden.

Det er svært lite sannsynlig at Mayorkas vil bli fjernet fra sin stilling når Senatet stemmer over tiltalen, gitt at Demokratene har flertall der, skriver Washington Post.

Det har gått 148 år siden forrige gang en sittende minister ble stilt for riksrett. Dette skjedde i 1876, da den tidligere krigsministeren i USA, William Belknap, ble anklaget for korrupsjon.

mest lest