Irans øverste leder Ali Khamenei ryktes å være død eller i koma

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 14. september 2022 | 17:33

Ryktene svirrer om at den iranske øverste lederen Ali Khamenei er på dødsleiet. Det skriver Michael Rubin ved American Enterprise Institute.

Det skal ha vært en medisinsk nødssituasjon som tvang flyet hans til å omdirigere til byen Semnan. Khameneis helse har blitt dårligere i flere år. Han er fortsatt delvis lam på grunn av et attentat i 1981. I 2014 overlevde han prostatakreftoperasjon. 82-åringen har fremstått svak i stadig mer sporadiske offentlige opptredener, skriver Rubin

Iran, i likhet med Sovjetunionen, er ugjennomsiktig når det gjelder helsen til sine høytstående tjenestemenn. Den iranske regjeringen vil velge stillhet fremfor erkjennelse av dårlig helse hvis prognosen er usikker.

Andre rykter som svirrer på sosiale medier i Iran er mer konkrete og sier at Khamenei ligger i koma etter å ha fått slag. Myndighetene vil angivelig vente med offentliggjøringen til ledende religiøse ledere er tilbake fra besøk i den hellige byen Karbala i Irak.

Det er usikkert hvem som blir valgt til nye leder om ryktene skulle være sanne. Khameneis sønn Mojtaba er nevnt som en mulighet, men han skal være dårlig likt.

Europa ble rammet av en realitet de skulle sett komme for mange år siden

mest lest