– Krefter i det konservative muslimske miljøet har kapret partiet

Avatar photo
Publisert 14. september 2023 | 18:05

Tirsdag denne uken valgte lederen i Unge Sentrum å trekke seg. Nå forteller Espen Oseid Danielsen om hvorfor han valgte å gå ut av ungdomspartiet rett etter valgseieren.

Partiet Sentrum gjorde i år sitt beste valg noensinne. De ble valgt inn i sju kommuner, inkludert Oslo og Drammen.

Bare noen timer etter resultatet ble offentliggjort, sendte Danielsen ut en pressemelding hvor han annonserte at han ville trekke seg fra alle verv, og melde seg ut av partiet.

Det samme gjorde hans nestleder.

Nå forteller Danielsen at partiets budskap ble kapret og endret av konservative muslimer underveis i valgkampen, bak sentralstyrets rygg.

– Jeg lurer på hvilke premisser vi har fått stemmene våre på, for de fremstår for meg som uriktige, uredelige og feil premisser, sier Danielsen til Nettavisen.

Mener partiet har tatt helt av

Den avgåtte ungdomspartilederen forteller at sentrale personer i partiet har misbrukt en resolusjon om koranbrenning.

– Sentrale personer har gjort det til at vi vil forby koranbrenning, og det er ikke riktig. Det er ikke det som står i resolusjonen. Enkelte miljøer i partiet har sett sitt snitt til bruke det i valgkampen, og gjøre det til at Sentrum er det eneste partiet som vil forby koranbrenning, sier han til Nettavisen.

I resolusjonen det er snakk om, står det: «Brenning av koran i kontekst med hatefulle ytringer bør etterforskes av politiet som brudd på straffelovens paragraf 185 på lik linje med brenning av prideflagg».

– Jeg opplever at resolusjonen vi vedtok blir brukt på helt voldsomme måter. Sentrale personer sier nå at vi skal ha urdu, arabisk, tyrkisk og andre valgfagsspråk i videregående, vi støtter tydeligvis giftemål mellom fetter og kusine og forbud mot koranbrenning. Det har tatt helt av, forteller Danielsen til Nettavisen.

Beste parti for muslimer

Sentrum, som er ledet av Geir Lippestad, har tidligere fått støtte fra den omstridte gruppen Islam Net. Organisasjonen er under overvåkning av PST, og er bannlyst fra flere etablerte moskeer i Norge. Medlemmer av organisasjonen har blitt med i terrorgruppen IS, og VG har skrevet organisasjonen driver med radikalisering av muslimsk ungdom.

I høst ble Sentrum anbefalt som det beste partiet for muslimer å stemme på, ifølge nettstedet MuslimerStemmer.no, som ledes av en rekke moskeer og foreninger.

Espen Oseid Danielsen forteller til Nettavisen nettstedet muslimerstemmer.no påstår at partiet Sentrum har sendt inn svar som er «helt på kant med partiprogrammet». Han beskriver svarene som «vanvittige» og at han ikke er kjent med at denne e-posten skal være sendt ut.

Det at denne informasjonen har blitt brukt for å sanke stemmer, reagerer han sterkt på.

– Når enkelte miljøer, som har sterk, sterk tilknytning til islam, går ut og støtter partiet på de premissene de gjør, så går det et gufs nedover ryggen, sier Danielsen til Nettavisen.

Ble for mye antirasisme

Saken om koranbrenning var ikke den eneste årsaken til at Danielsen forlot partiet, men det var dråpen som fikk begeret til å renne over.

– Vi har hatt en utrolig smal profil i valgkampen, med veldig mye antirasisme. Det er viktig, men det er veldig mye.

Danielsen har lett i partiets kommunikasjon etter svar på når denne strategien ble vedtatt, men sier han ikke har funnet spor av det. Det ble aldri godkjent i sentralstyret, forteller han til Nettavisen.

mest lest