Familiemedlemmer med millionlønn i Freyr

Avatar photo
Publisert 14. november 2023 | 14:27

I selskapets årsrapport for 2022 kommer det frem at familiemedlemmer av konserndirektør Einar Kilde har lukrative jobber i batteriselskapet.

Søndag skrev iNyheter om at Freyr har brukt 100 millioner kroner på tjenester fra konsulentselskapet Metier, som drives av broren til Einar Kilde. I dag skriver Finansavisen at det er andre familiemedlemmer av Freyr-toppen har lukrative jobber i batteriselskapet.

Savannah Kilde (33), som er Einar Kildes svigerdatter, er en av batteriselskapets første nyansatte. Hun hadde en årsinntekt på nesten 1,4 millioner kroner i 2021. I fjor tjente hun rundt 1 million kroner.

Savannah ble ansatt som direktør for verdikjedeoptimalisering, ifølge en to år gammel nyhetsmelding fra selskapet: «Hun er ansvarlig for å etablere strategiske partnerskap langs hele verdikjeden for til slutt å redusere kostnader og karbonavtrykk».

Les også: Lederne har blitt søkkrike i det statssubsidierte «eventyret»: Reiser spørsmål om hvordan offentlige midler blir brukt

Hun har en økonomi- og spanskutdannelse fra Denver, og jobbet ni år i Western Bulk før hun begynte i Freyr.

HR-direktør Jan Dahm-Simonsen i Freyr skriver til Finansavisen at Einar Kilde erklærte seg inhabil i forbindelse med ansettelsesprosessen av svigerdatteren.

Ann Kristin Sjøtveit, som er kona til Freyr-gründer Torstein Dale Sjøtveit, har også hatt en godt betalt jobb i Freyr. I 2021 tjente hun nesten 2 millioner kroner i lønn og bonuser. I 2022 tjente hun rundt 1,7 millioner kroner. Hun hadde en prosjektlederstilling i Freyr. Hun er utdannet sivilingeniør og har flere år bak seg i både Equinor og Hydro.

Solgte aksjer på svært betimelig tidspunkt

Torstein Dale Sjøtveit satt som styreleder frem til han i august valgte å pensjonere seg. Sammen med kona, Ann Kristin, eier han aksjer i Freyr via investeringsselskapet ATS.

I september skrev Finansavisen at paret det seneste året har solgt aksjer for rundt 140 millioner kroner. Også rett før selskapet la frem tredjekvartalsrapporten i forrige uke, kvittet de seg med aksjer for 9,4 millioner kroner.

Timingen på det seneste aksjesalget, har vist seg å være veldig bra. På de to børsdagene som har gått siden aksjesalget har kursen rundt 60 prosent på New York-børsen.

mest lest