Fersk måling: Velgerne har ikke vendt ryggen til Erna

Avatar photo
Publisert 14. november 2023 | 15:36

Høyre er klar størst på VGs ferske partibarometer for november.

På målingen er det regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet som sliter – mens høyresiden gjør det skarpt, til tross for at det har stormet rundt Erna Solberg den siste tiden.

Tallene viser at høyresiden har flertall. Høyre, FrP og Venstre er bare ett mandat unna å ha flertall uten KrF.

Arbeiderpartiet ligger på 18,4 prosent, en tilbakegang på 2,4 prosent fra forrige VG-måling. Partiet mister omtrent 71.000 velgere til Høyre.

Venstre, Sp, Rødt og KrF ligger alle nok så trygt over sperregrensen.

Foto: Skjermdump, VG.

MDG og Industri- og Næringspartiet (INP) er omtrent like store, og begge ligger for øyeblikket under sperregrensen. INP er så vidt større, og får 3,6 prosent mot MDGs 3,5 prosent. En rekke målinger fra i år har vist at INP har ligget over sperregrensen på fire prosent.

Velgerne vil ikke straffe Erna

I september mente nesten halve den norske befolkningen at Erna Solberg burde trekke seg som partileder for Høyre på bakgrunn av ektemannens aksjeskandale.

Samtidig var det en liten andel av Høyres velgere som sa de ville stemt annerledes dersom de visste om skandalen før valget.

Den ferske VG-målingen har bekreftet at velgerne ikke vil vende Erna ryggen.

Høyre, som nå har 26,9 prosent oppslutning, har bare gått tilbake 0,3 prosent fra forrige måned.

For noen dager siden sa Erna at hun har bestemt seg for å fortsette som partileder.

De siste intervjuene til VG-målingen ble gjort mandag – samme dag som Solberg kunngjorde at hun etter to måneder med spørsmål om egen fremtid.

Partileder Erna Solberg sier til VG at hun er begeistret for de gode tallene.

– Dette er en utrolig god måling for Høyre og hele borgerlig side, sier Solberg og skryter av partiets lokale tillitsvalgte.

– I den grad det også er en tillitserklæring til Høyre nasjonalt og til meg, må jeg si at jeg setter utrolig stor pris på det etter den tiden som har vært.

Aps partisekretær Kjersti Stenseng er ikke like fornøyd med målingen.

– Dette er altfor dårlige tall, og det tar vi ikke lett på. Derfor er vi nå midt i evalueringen av valget, og i full gang med arbeidet med å løfte oss.

Les også: Tidligere SV-topp Heikki Eidsvoll Holmås fikk sparken fordi han var for opptatt av det grønne skiftet

– Oppgaven vår fremover blir å få oppmerksomheten over på politikken, gjenvinne tillit blant velgerne, og svare på utfordringene folk har med løsninger de tror på. Det skal vi klare.

Skal tro Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø, vil ikke mer fokus på politikk være noen redning for Arbeiderpartiet.

– Når regjeringen la fram sitt statsbudsjett, så gikk de ned på meningsmålingene. Politikere sier gjerne «Når vi får vist fram vår politikk, så vil velgerne like det, og vi vil stige på målingene». Men her ser vi at det motsatte skjer, påpeker han overfor VG.

mest lest