Har anmeldt Atle Antonsen for rasisme etter opptrinn på utested

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 15. november 2022 | 14:08

Det er poet og samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali som skriver dette på Facebook tirsdag.

«Dette er en historie jeg har båret på i tre uker. Jeg har vært i tvil om jeg skal fortelle den, og jeg er det enda. Nå gjør jeg det. I tre uker har jeg vært låst i en tilstand av sorg, fortvilelse og gryende raseri. Samtidig som jeg føler det dypt urettferdig at det er meg, ikke den som har utløst det, som skal gå rundt og bære på dette.» Slik starter hun posten.

Artikkelen fortsetter.

Hun forteller deretter om en tur til et ikke navngitt utested. Hun føler seg fri, skriver hun «verken muslim eller svart, jeg var bare en ung, fri kvinne i usedvanlig godt humør.»

Det er en lørdagskveld. Hun er sammen med en venninne og de setter seg ved bardisken. De opplever det som litt trassig og at de «ser litt rare ut», men uten å forklare hvorfor. Jirde Ali sier ikke noe om hvordan hun er kledd, men hun har trolig abaya, et heldekkende somalisk plagg som har blitt hennes varemerke. Det innebærer også hijab. Dette er nok ikke et helt vanlig antrekk på et utested i Oslo.

Hun og venninnen flytter seg til et bord. Så blir de avbrutt. Av den kjente komikeren Atle Antonsen (53).

– I likhet med mange andre kjenner jeg ikke Antonsen personlig, men jeg kjenner til ham fra offentligheten. Fysisk har jeg møtt ham en gang, på Klassekampens sommerfest tidligere i år. Vi har vært venner på Facebook, og i 2018, da jeg ble hetset av Resett, fikk jeg en melding fra Antonsen hvor det blant annet sto: «Stå virkelig på og ikke la deg dempe!» skriver Jirde Ali.

Antonsen setter seg overfor henne. Hun antyder at han er beruset. Antonsen spør henne om noe på engelsk.

«What are you… how are you», sier Antonsen. Jeg humrer og svarer «æ kan norsk assa.»

– På sekunder skifter Antonsen ansikt. Han går fra å være en smilende mann til en som skriker «SHUT THE FUCK UP» til meg slik at jeg får spytteklysene hans i ansiktet, skriver hun og beskriver at hun føles seg truet av komikerens aggresjon.

Antonsen skal ha laget en «scene» og spurt «Jeg vet hva du driver med, jeg vet hva du prøver på».

Jirde Ali mener Antonsen skriker «igjen og igjen, på engelsk, at jeg må holde kjeft.»

– Jeg ser på situasjonen som om jeg ikke selv sitter der, jeg ser på ham, ser aggresjonen i kroppsspråket, forakten i ansiktet, og det er da jeg blir redd. Antonsen er en stor og kraftig mann.

Mer utspiller seg, Antonser griper tak i armen hennes, men så kommer det som sjokkerer Jirde Ali mest. Antonsen trekker inn hudfarge, hevder hun.

«Du vet veldig godt hva du gjør.», sier han.

– Antonsen ser meg rett i øynene og sier med foraktfullt mine «du er for mørkhudet til å være her.», skriver Jirde Ali og forteller at hun tror nesten ikke det hun hører.

«Kanskje var det en mislykket vits, kanskje var det ren rasisme, kanskje mente han det ikke, uansett er det umulig for meg som en 24 år gammel svart kvinne å vite hva en 53 år gammel hvit berømthet prøver på. Intensjonen hans spiller likevel ingen rolle, for resultatet er det samme. Antonsen reiser seg opp og tvinger frem en hånende latter før han snur seg mot de tre, fremmede hvite mennene ved nabobordet. «Er dere ikke enige i at hun er for mørkhudet til å være her?», spør han dem mens han peker mot meg. Som om han foretok en undersøkelse ved bordet. Så snur han seg mot meg og sier «se på deg, du er jo det.» Jeg er på dette tidspunktet helt stiv der jeg sitter.»

Jirde Ali hevder også at komikeren Magnus Devold var vitne til opptrinnet. Han var med Antonsen underveis. «De fremmede mennene sier ingenting. Magnus Devold, som kom og satte seg med oss samtidig som Antonsen, sier ingenting. Antonsen setter seg tilbake på stolen sin overfor meg og prater til Devold som om ingenting har skjedd,» skriver hun.

Venninnen prøver å henvende seg til nabobordet, der det sitter noen menn. Du sier at det ikke er «greit» det som skjedde, men at de ikke vil blande seg inn.

Jirde Ali spør Devold om han hva han synes om det som har skjedd. Han svarer at det siste han hørte ikke var greit.

Jirde Ali prøver å gå men Antonsen holder henne tilbake. Da kommer en venninne av Devold inn og får Antonsen unna.

En «unnskyldning»

Den påfølgende dagen venter Sumaya på en unnskyldning. Det går jo ikke an, tenker hun, at en mann hun inntil nylig respekterte kan oppføre seg sånn uten å umiddelbart beklage.

Hendelsen fant sted natt til søndag. Onsdag kveld uken etter sender Antonsen en melding på Facebook. Den gjengir Sumaya Jirde Ali:

«Har erfart at jeg skylder deg en unnskyldning fra lørdag. Tankeløst å være komidust rundt så belastende ting», skrev han. «Jeg har antagelig blitt helt blind etter for mange år med fjasing rundt dette med Golden». «Jeg unnskylder i hvert fall dypt hvis det endte med at jeg har såret deg.»

Hun får også en unnskyldning fra komikerkollega Devold. Den oppfatter Jirde Ali som «genuin», noe hun ikke oppfatter Antonsens unnnskyldning for å være. Snarere fikk Antonsens melding henne «angstanfall», skriver hun. Hun klarte ikke å sove på mange dager.

Hennes beskrivelse av Antonsen er drepende. Han er «en mektig mann som ikke en gang fremmede mennesker tør å si imot. En mann som er vant til å være midtpunktet, vant til å kontrollere situasjoner og samtaler, og som dersom han føler seg misforstått er villig til å bruke rasisme for å straffe deg. Og som i ettertid – fordi han ikke husker eller forstår alvoret – virker å være for stolt til å legge seg paddeflat.»

– Jeg har politianmeldt Antonsen, skriver Jirde Ali. – Jeg turte ikke til å begynne med, for jeg var og er enda redd ham. Men jeg klarte å gjøre det etter at venner minte meg på at dersom dette hadde hendt noen av dem så hadde jeg vært ho som hadde blitt med til politistasjonen. Jeg har anmeldt fordi det er det riktige å gjøre. Fordi det ga meg en følelse av å ha kontroll etter å verbalt og fysisk blitt frarøvet den. Jeg skriver om det nå fordi det er forløsende, fordi det er et forsøk på å gjenvinne kontroll, og for å plassere ubehaget på riktig sted, avslutter hun.

Posten har allerede gått viralt på Facebook og har fått nesten 5000 reaksjoner, 500 delinger og like mange kommentarer.

De fleste er rystet.

– Boikotter herved alle barene han drifter, alt av show og standup! Anbefaler alle til å gjøre det samme!!!! skriver en.

– Jeg er rystet over Antonsens handlinger og at ingen grep inn i situasjonen og satte han på plass. Det er utrolig trist å lese at du har blitt tvunget til å stå i en slik uholdbar situasjon og at du og venninnen din ikke fikk umiddelbar støtte av ansatte og andre gjester. Takk for at du deler, skriver en annen.

MDG-politiker Evind Trædal har kommentert saken på Twitter.

– Sumaya er en av de tøffeste damene jeg veit om. Atle Antonsen virker som han bør korke flaska. Dette er grovt, skriver han.

Han mener også Antonsen dekker seg bak Golden.

Bekrefter anmeldelse

NRK skriver at de har vært i kontakt med Oslo politidistrikt, som bekrefter via politiadvokat Marianne Aune at det er mottatt en anmeldelse på et forhold i Oslo.

– Vi kan bekrefte at Oslo politidistrikt har mottatt en anmeldelse i forbindelse med en hendelse på Bar Boca i Oslo 23.10.22. Politiet kan ikke bekrefte hvem som er anmeldt. Fornærmede i saken har avgitt forklaring til politiet og saken er kodet som hatefulle ytringer og hensynsløs adferd. Politiet har avhørt mistenkte i saken og vitner som var til stede ved hendelsen. Utover dette ønsker vi ikke per nå å gå nærmere inn på konkrete etterforskningsskritt.

Til VG skriver politiet at både fornærmede, mistenkte og vitner som var til stede er avhørt.

– Saken er ferdig etterforsket og ligger til påtalevurdering, skriver de.

iNyheter har vært prøvd å komme i kontakt med Atle Antonsen og Magnus Devold, men de har så langt ikke besvart våre henvendelser.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Norsk batterifabrikk tapte 941 millioner i tredje kvartal: – Det går til gokk

mest lest