Telenor ut med 3,5 mill for å delta på WEF-møte i Davos

Avatar photo
Publisert 16. januar 2023 | 14:10

Det årlige møtet i World Economic Forum (WEF) er tilbake på sitt vanlige tidspunkt etter at møtet i 2021 ble avlyst grunnet pandemien. I fjor fant møtet sted i mai.

På møtet vil rundt 2500 deltagere samles i den sveitsiske alpebyen Davos til «World Economic Forum Annual Meeting». Det er en slags internasjonal Arendalsuke, bare med flere væpnede vakter og svarte biler.

En rekke store norske selskaper deltar:

Yara, Telenor, Hydro, DNB, Aker, Equinor og Stein Erik Hagens selskap Canica er blant dem som betaler store summer for partnerskap og adgangskort til Davos-møtet.

– Her kan konsernsjef Sigve Brekke treffe nye og gamle kontakter fra hele verden. Å reise rundt til dem eller få dem til Oslo, ville vært svært tidkrevende eller umulig, sier informasjonssjef David Fidjeland i Telenor til E24.

Fidjeland sier til avisen at Telenors inngangsbillett til årets Davos-møte er 290.000 kroner.

Det kommer i tillegg til den årlige kontingenten på 3,2 millioner kroner for å være «partner».

Til E24 sier han at møtet er en viktig arena for et globalt selskap som Telenor.

I 2017 skrev WEF at det kostet mellom 60.000 og 600.000 sveitsiske franc (600.000 – 6 millioner kroner) å være partner på ulike nivåer. I tillegg kommer partnernes betaling for å delta på selve Davos-møtet.

Aker inn på høyeste nivå

Aker og Yara er de eneste norske selskapene på høyeste partnernivå i WEF, såkalt «strategisk partner».

– Aker har gjennom flere år samarbeidet med WEF under Børge Brendes ledelse, sier konsernsjef Øyvind Eriksen.

Les også: Ola Borten Moe om kraftutbygging: – Europa blir fort taperen

I 2020 etablerte Aker og WEF sammen den ideelle stiftelsen HUB Ocean. Det er et globalt teknologisenter knyttet til hav og miljø.

Aker ønsker ikke å gå ut med hva det koster å være «strategisk partner», ifølge E24.

Skyhøye hotellpriser

DNB er den største banken i Norge, men er relativt liten blant bankene som kommer til Davos.

– Konsernsjef Kjerstin Braathen er her for å treffe kunder og partnere. Hun skal også delta i en sesjon om pengepolitikk sammen med USAs tidligere finansminister Lawrence H. Summers, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB.

Han har innlosjert seg 1 times kjøretur unna Davos på grunn av hotellpriser som sprenger alle rammer under møtet, selv for Norges største finanshus.

Vil unngå reprise av 70-tallet

Tidligere utenriksminister Børge Brende (H) er president i WEF.

– Det er stor interesse for å komme sammen i Davos. Over 60 finansministre og 20 sentralbanksjefer kommer til årets møte. Vi ønsker å bli enige om en vei videre som ikke leder oss tilbake til 1970-årene. Da hadde vi nedgangstider kombinert med høy prisvekst, sier han til E24.

WEF skriver før årets møte at verdens kriser er resultat av systemsvikt på mange områder over mange år. I tillegg til krigen i Ukraina, setter Brende opp tre saker som er på toppen av deres prioriteringer:

  • Næringslivet må ta klimaansvaret fordi myndighetene i mange land ikke gjør det.
  • Vi må snu utviklingen i retning av mer adskilte økonomiske og politiske regioner i verden. Handel på tvers av landegrenser er en forutsetning for økonomisk vekst.
  • Gnisninger og konflikter mellom land må dempes for å unngå flere kriger.

WEF ble grunnlagt i 1971 av sveitseren Klaus Schwab. WEF er under lederskap av tidligere utenriksminister Børge Brende (H). I regnskapsåret frem til 30. juni i fjor var WEFs inntekter rundt 3,8 milliarder kroner.

Organisasjonen omtaler seg selv som «den internasjonale organisasjonen for offentlig-privat samarbeid». Slagordet er «Forpliktet til å forbedre verdens tilstand».

I år finner møtet sted 16–20 januar.

Flystyrten i Nepal sendt på Facebook-live fra kabinen – se bildene

mest lest