Etterretningsekspert: – Jeg tror russerne har mer å komme med

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. februar 2023 | 03:27

Ukraina og vestlig etterretning har lenge varslet om en russisk storoffensiv i forbindelse med at det snart er ett år siden Russland startet angrepskrigen i Ukraina.

Forsker og ekspert innen etterretning, Tom Røseth. Skjermbilde: Forsvaret.no

Tom Røseth, som er hovedlærer i etterretning ved Forsvarets stabsskole, forteller til VG at det er mye som tyder på at den russiske offensiven er i gang.

– Forflytningene styrkene har gjort nær fronten, og basene som er observert nær fronten, indikerer innledende fase på at en storoffensiv har startet, sier Røseth til VG.

Vladimir Putin har mobilisert minst 300.000 ekstra soldater å sette inn i krigen.

– Jeg tror russerne har mer å komme med, gitt det de har samlet opp av styrker, sier han til VG, og han fortsetter:

– Personellmessig har de nå mer å gå på. Men det er klart at å angripe med infanteri uten god støtte av andre elementer, som pansrede kjøretøy og mer spesialiserte styrker, gir store menneskelige kostnader. Det ser vanskelig ut, men i krig er det alltid vanskeligheter. Så de kan overraske.

Røseth sier det er ved byen Kreminna i nærheten av Izium i Luhansk fylke, ved Bakhmut i Donetsk, og mot Vuhledar i Zaporizjzja at Russland nå har økt incentivet langs frontlinjene.

– Den russiske utfordringen er koordinering av de ulike styrkene. De opererer ukoordinert og da får du ikke den samlede effekten som koordinerte styrker har, sier Røseth.

Les også: Zelenskyj: – Situasjonen er ekstremt vanskelig

Onsdag ble det klart at det blir et ekstraordinært møte i Russlands overhus den 22. februar, melder  det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Tema for møtet skal være «innføring av lover om integrering av nye regioner i Russland».

Dagen før møtet skal president Vladimir Putin holde sin årlige tale til et felles møte for de to kamrene i nasjonalforsamlingen.

Russland forbereder luftangrep med jagerfly

 

mest lest