Finn Skårderud har svart: Føler seg rettsløs i møtet med tilsynsmyndighetene og offentligheten

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 16. februar 2023 | 17:29

Statsforvalteren har gitt Aftenposten innsyn i en sladdet versjon av tilsvaret advokat Halvard Helle har gitt på vegne av det andre medier omtaler som «psykiateren».

iNyheter har navngitt vedkommende, som er den profilerte Finn Skårderud (66).

Ytterligere fire saker er til behandling hos Statsforvalteren i tillegg saken fra forfatter Hilde Rød-Larsen.

To kvinner har i tillegg anmeldt Skårderud til politiet.

«Han er rystet over at de falske anklagene nå fremmes på ny, og opplever ut fra sakens behandling at han nærmest står rettsløs i møtet med tilsynsmyndighetene og med offentligheten.»

Slik innleder advokat Halvard Helle svaret på en av de fem tilsynssakene som er åpnet mot psykiateren, skriver Aftenposten.

I tilsvaret retter advokat Halvard Helle skarp kritikk mot myndighetene. Han skal ifølge Aftenposten hevde blant annet dette:

  • Lederen i Helsetilsynet har brutt god forvaltningsskikk med uttalelser han har gitt til mediene
  • Statsforvalteren og Helsetilsynet har selv bidratt til å trigge flere varslingssaker
  • En 20 år gammel sak er gjenopptatt uten rettslig grunnlag og med mangelfull dokumentasjon

Helle er kritisk til at Statsforvalteren har gitt Aftenposten delvis innsyn i svarene.

– Det er uaktuelt for oss å drive saksbehandling i mediene. Det er straffbart i et pasient-behandler-forhold å bryte taushetsplikten. Det gjør vi ikke. Jeg er overrasket og svært kritisk til at Statsforvalteren har gitt innsyn i en saksforberedelse, sier Helle.

Helle mener også at direktør Jan Fredrik Andresen i Helsetilsynet brøt god forvaltningsskikk med disse uttalelse til VG i desember:

«– (…) Det vi vet av erfaring fra andre saker, er at når sånne saker blir kjent i media, så kan andre som har vært i kontakt med samme helsepersonell ta kontakt med oss, sier han, og fortsetter:

– Når noen begynner å stå frem, så vet vi at hvis noen har opplevd lignende, så kan det hende at de tar kontakt med tilsynsmyndighetene, fortsatte han.»

Helle mener dette insinuerer at «det er noe mer» knyttet til Skårderud.

NB: Det var også disse uttalelsene fra Andresen som var utslagsgivende for at iNyheter i desember navnga Skårderud. Uten at navnet hans var kjent, kunne ikke andre pasienter vite at det var Skårderud det var snakk om.

Hva skal vi tro om beskyldningene mot Finn Skårderud? (+)

mest lest