Regjeringen sier nei til ny strømkabel mellom Norge og Skottland

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 16. mars 2023 | 09:48

Regjeringen avslår NorthConnects søknad om å bygge en ny strømkabel mellom Norge og Skottland.

NorthConnect er en planlagt strømforbindelse mellom Skottland og Norge, som etter planen skulle ha en kapasitet på 1.400 megawatt.

Solberg-regjeringen, la konsesjonsbehandlingen på vent i 2020. 6. februar i år gjenopptok regjeringen søknaden, og torsdag er svaret klart:

– Det er ikke grunnlag for å gi konsesjon slik prosjektet ligger nå, og det er heller ikke grunnlag for at søknaden fortsatt skal ligge i bero. Derfor blir konsesjonssøknaden avslått, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap), til VG.

Regjeringen lovet i Hurdalsplattformen at de ville si nei til alle nye mellomlandsforbindelser de neste fire årene.

– Dette er en mellomlandsforbindelse som vil utfordre prisene, sier Aasland og får støtte fra Sp-nestleder Ola Borten Moe.

Avgjørelsen kommer dagen før Senterpartiets landsmøte. Ola Borten Moe tror ikke det blir noe kraftopprør på Sps landsmøte i helgen.

– Nei, jeg tror vi kommer til å ha engasjerte debatter, og så tror jeg at vi kommer til å møte et landsmøte som er utålmodige på hvordan vi tar dette videre, sier Sp-nestlederen.

Aasland sier til VG at de har gjort seg nye erfaringer det siste året som har pekt mot et tydelig nei. Han sier at vannkraften trengs i Norge for å gi stabilitet i kraftsystemet.

Statsrådene understreker også at nye mellomlandsforbindelser i fremtiden kun kan bygges ut av Statnett.

Statnett setter også ned kapasiteten på kabelforbindelsen til Storbritannia.

Strømkabelen mellom Norge og Storbritannia er i stand til å frakte 1400 megawatt strøm. Nå blir kapasiteten skrudd ned til 1100 megawatt, skriver Statnett i en pressemelding.

– Utveksling er viktig for Norge, noe som ble særlig understreket høsten 2022 da det var lite vann i de norske magasinene. For å realisere nytten av de ulike forbindelsene er det viktig at det er en god balanse i kapasiteten for import og eksport. For å sikre dette setter vi nå kapasiteten til det samme nivået som våre partnere på britisk side, sier konsernsjef Hilde Tonne i Statnett.

FrP vil gå imot EU-direktiv som vil gi norske huseiere «sjokkregning»: – Galskap og uaktuelt

mest lest