Den direkte militære konfrontasjonen mellom Iran og Israel har ført til fornyet oppmerksomhet rundt Irans væpnede styrker. Hva er de i stand til?
Ifølge en rapport i New York Times, besitter Iran en av de største samlingene av ballistiske missiler og droner i Midtøsten. Dette inkluderer kryssermissiler, antiskipsmissiler, og ballistiske missiler med en rekkevidde på opptil 2000 kilometer. Disse har evnen og rekkevidden til å nå ethvert mål i Midtøsten, inkludert Israel.
Ifølge eksperter har Iran de siste årene samlet en betydelig mengde droner med en rekkevidde på opptil 2500 kilometer. Disse dronene har evnen til å fly lavt for å unngå radar. Ifølge eksperter er landets militærbaser og lagringsanlegg spredt over et stort område, godt beskyttet under jorden og forsvart med luftvern.
De iranske væpnede styrkene er blant de største i Midtøsten, med minst 580 000 aktive soldater og omtrent 200 000 opplærte reservister fordelt mellom den tradisjonelle hæren og Islamic Revolutionary Guards Corps, ifølge en årlig vurdering fra International Institute for Strategic Studies i fjor.
Den øverste lederen for Irans væpnede styrker er øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, som har siste ord i alle større beslutninger.
I flere tiår har Irans militærstrategi vært forankret i avskrekking, med vekt på utviklingen av langtrekkende missiler, droner og luftvern. Landet har bygget en stor flåte av hurtiggående båter og noen små ubåter som er i stand til å angripe skipsfarten og de globale energiforsyningene som passerer gjennom Persiabukten og Hormuzstredet.
De internasjonale sanksjonene har hindret Iran i å få tilgang til avansert militært utstyr og våpenprodusert i utlandet, slik som stridsvogner og kampfly.