Nei, Atle Antonsen er ikke en typisk hvit mann: Han er en mektig drittsekk med rusproblemer

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 16. november 2022 | 15:55

Dette er en kommentar og gir uttrykk for skribentens meninger.

Atle Antonsen har oppført seg ille før. Episoden med Sumaya Jirde Ali er ikke et unntakstilfelle.

Komiker Atle Antonsen påstår at han prøvde å slå en spøk i møte med Sumaya Jirde Ali på Bar Boca, og at han var full og det derfor gikk galt. Men hvis den beskrivelsen Jirde Ali selv ga på Facebook er så noenlunde korrekt, har ikke en slik unnskyldning og forklaring fra Antonsen særlig troverdighet. Han fremstår som en omsvøpsløs bølle og drittsekk, og i tillegg som fysisk truende – overfor en kvinne.

Uttalelsen hans om at «du er for mørkhudet til å være her,» har fått mest oppmerksomhet, og det er naturligvis der man kan påpeke rasisme i det Antonsen gjør, men den forutgående og truende oppførselen er like ille.

I Dagsavisen er det en kommentar av debattansvarlig Selma Moren, som heter Deilig å være hvit i Norge. Hun tror eller frykter at Atle Antonsen slipper unna med få konsekvenser etter at han skjelte ut Sumaya Jirde Ali på et utested for noen uker siden.

Hun skriver at «forsvaret for den hvite, respekterte mannen er så sterkt, så er det ikke sikkert dette har så veldig alvorlige konsekvenser.»

Og det synes å være ganske mange på sosiale medier og i kommentarfelt som vil unnskylde Antonsen med at han var full og de tror ham på at han prøvde å slå en spøk. Men det er simpelthen ikke troverdig hvis vi skal tro Jirde Alis beretning.

Og det er da heller ikke slik at norske medier og offentligheten ikke har fått beskrivelser av Antonsens truende og voldelige atferd tidligere. Nylig pågikk en rettssak i Oslo tingrett der en konflikt Antonsen var involvert i ble brettet ut. TV 2 skrev om forholdet mellom Antonsen og en daglig leder i baren han er medier i.

Det står følgende om en hendelse i april 2021 der Andrè Sveløkken Lloyd (50) satt med Antonsen. «Ifølge Lloyd har de en hyggelig kveld før stemningen plutselig endrer seg: Han opplever at Antonsen oppfører seg på en ubehagelig måte.»

Det er uenighet om hva som foregår, men ifølge Lloyd får han en dytt som gjør at han fyker inn i et bord og slår ribbeina sine kraftig, skriver TV 2.

Antonsen drar senere hjem i taxi. Lloyd sier at han opplevde hendelsen som «skremmende». To dager senere sender Antonsen en tekstmelding der han beklager. Han skriver at han virkelig er lei seg, at han ikke husker noe som helst, og at det aldri har gått «så over styr» før.

Men det har det nok. I 2015 truet han en annen komiker på livet på SMS, skrev VG.

Komiker Ørjan Burøe: − Truet på SMS

«Atle Antonsen legger seg flat etter at han sendte «drapstrusler» til komikerkollega Ørjan Burøe,» heter det i ingressen.

Hele 25 tekstmeldinger skal Antonsen ha sendt til Ørjan Burøe en sen kveld og natt. Foranlendingen skal ha vært at Antonsen irriterte seg over at Brøe og kona var med i en reklame hvor parets sønn også figurerte.

Antonsen skriver rett ut at «om det er det siste jeg gjør, så skal jeg forsøke å drepe deg neste gang vi møtes». Også da prøvde Antonsen overfor VG å påberope seg humor. Dette var «unnskyldningen» hans.

«Humor er ikke alltid like lett. Kritikk er enda vanskeligere. Du kan trygt si at jeg ikke fant formen her. I mitt oppriktige engasjement i å fortelle Ørjan hva jeg mente i en privat tekstmeldingstirade, ble jeg revet med av mine egne vulgariteter og forsøkte overdrivelsens form som humor. Som det jo stort sett er god takhøyde for komikere imellom. Slike ble det ikke denne gangen. De såkalte drapstruslene var selvsagt ikke alvorlig ment og Burøes blogg forteller en annen historie enn det jeg forsøkte å få frem.»

Etter det iNyheter kjenner til verserer det mange andre historier om Antonsen oppførsel. Det er ikke bare unntaksvis at han blir aggressiv i ruspåvirket tilstand. Han blir ikke sjelden en voldelig, truende drittsekk. At han i tillegg kommer frem som en reinspikka rasist gjør saken enda verre.

Det er klart at Atle Antonsen er en mektig mann i Underholdnings-Norge. Man legger seg ikke ut med ham uten at det kan skade egen karriere. Men det er ikke lenger noen unnskyldning for at mediene skal la Antonsen slippe unna med unnskyldninger om at han prøvde å slå av en spøk.

Det er mange eksempler på at Atle Antonsen blir en aggressiv drittsekk når han er ruspåvirket, og at det ligger en rekke offer strødd langs veien. Denne gang på Bar Boca møtte han en kvinne som vet å være et offer, og som har bakgrunnen som gjør at hun blir trodd.

Vi bør derfor ikke gjøre som Erik Stephansen tar til orde for i Nettavisen, det vil si å flytte fokuset utelukkende over på offeret i saken. Stephansen synes å ville unnskylde Antonsen og den også rasisme-anklagede Bernt Hulsker:

«Det går an å finne unnskyldninger og forklaringer både for Antonsen og Hulsker. Det finnes sikkert formildende omstendigheter. Begge var fulle, og begge forsøkte etter sigende å være morsomme,» skriver Nettavisen-redaktøren.

Dette er regelrett feigt. Jeg kan ikke tro annet enn at Stephansen har fått med seg tildligere saker om Antonsen og har hørt andre rykter. Det er dermed liten grunn til å la komiker-kjendisen komme unna med sine sedvanlige forklaringer om at han prøvde å være morsom.

Atle Antonsen er en aggressiv drittsekk med tilbøyelighet til truende atferd og vold. Nå har han også eksponert seg med rasistiske uttalelser som på ingen måte virker å være sagt som en spøk gitt den konteksten som er beskrevet. Og det er det på tide at norske medier tør å gripe fatt på en ærlig og oppriktig måte.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Slutt å overlate kampen mot rasisme til politiet

 

mest lest