Storstreik i gang: – Kan føre til tomme butikkhyller på rekordtid

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. april 2023 | 07:16

NHO og LO brøt søndag lønnsforhandlingene med NHO hos Riksmekleren.

Det er over 22 947 LO-medlemmer og 1441 YS-medlemmer som er tatt ut i streik fra mandag morgen.

For første gang siden krigen har det blitt streik i et mellomoppgjør. Disse oppgjørene tas annenhvert år, og skiller seg fra hovedoppgjøret ved at det kun forhandles om penger.

Blant medlemmene som tas ut i streik står drikkevareprodusenter som Ringnes, Aas, Mack, Grans, Hansa og Coca Cola. Også IKEA, Diplom-Is, Nidar, Veidekke og Aker Solutions står på lista over bedrifter hvor medlemmer streiker.

Bryggerisjef Christian Aas mener at streiken kan føre til en økning i «harryhandelen».

– Ved en streik blir utenlandsk produksjon og eierskap nok en gang favoritisert og blir det langvarig er det en gavepakke for grensehandel, sier Aass til Børsen.

Han mener at utenlandske bryggerier og norske bedrifter som produserer drikkevarene sine utenfor landet blir en av streikens store vinnerne.

Ringnes opplyser til Børsen at de har 500 ansatte som har blitt tatt ut i streik mandag. Det har medført at de har stoppet all produksjon og utlevering.

– Det kan føre til tomme butikkhyller på rekordtid, samt at mange kan føle trangen til å hamstre, sier forbundsleder i NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Anne Berit Aker Hansen til Børsen.

Hun forteller at mange butikker nå vil være avhengige av det de har på lager, ettersom det vil gå en stund før det blir påfyll.

Les også: Listhaug: Har full forståelse for at arbeidsfolk krever mer lønn

Coop Norge jobber søndag kveld med å få oversikt over konsekvensene av streiken, hva dagligvarekjeden har av varer og hva de vil eventuelt vil få.

– Hvis kundene opptrer som normalt, har vi varer en god stund fremover, sier kommunikasjonssjef i Coop Norge Harald Kristiansen til VG.

Han understreker at butikkene har lagre, at Coop har varelagre i distriktene og at kjeden har et stort sentrallager på Gardermoen som dekker hele landet.

I følge Adresseavisen går 225 av de 250 ansatte på Nidar-fabrikken i Trondheim ut i streik.

Fergestrekninger er rammet

– Det er blitt tatt ut ferger langs hele norgeskysten, uten å ha satt liv eller helse på spill for noen, sier Jan-Erik Lyndby, tariffansvarlig i Norsk Sjømannsforbund til VG.

Blant annet tas en av fem fergene i strekningen Horten-Moss ut i streiken, opplyser Bastø Fosen på sin nettside.

Ruter opplyser i en pressemelding at fergelinjene B10, B11, B20 og B21 blir rammet av streiken.

Hos felleskjøpet tas rundt 90 medarbeidere i 42 butikker ut i streik.

– Vi jobber for å sikre at bonden skal få tilgang til nødvendige driftsmidler uansett. Dette er en svært viktig tid på året og sesongen venter ikke, sier Skagestad til VG.

Til NTB Oppfordrer Gard Olstad, direktør for detaljhandel i Felleskjøpet Agri å ta nødvendige forhåndsregler.

Det blir storstreik: LO takket nei til 5,2 prosent

mest lest