Spetalen får støtte av folket

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. juni 2023 | 10:31

Kjendisinvestor Øystein Stray Spetalen gir regjeringen skylden for kronesvekkelsen. Det er flertallet av nordmenn enig i.

Det kommer frem i en undersøkelse gjennomført av InFact for Nettavisen. Den viser at 26,5 prosent mener regjeringen har svært stor grad av skyld i den svake kronekursen.

10,6 prosent mener regjeringen ikke har noe skyld.

Statssekretær Erlend Grimstad (Sp) forteller til avisen at det er alltid interessant med kunnskap om hva folk mener om ulike saker, «og vi skal ha respekt for meningene».

Men han påpeker at de faglige analysene de forholder seg til ikke støtter påstanden om at regjeringen har skyld i den lave kronekursen.

Analyser fra Norges Bank viser at hovedårsaker til den svake kronen vi nå har skyldes at rentenivået i Norge er lavere enn i veldig mange andre land.

Skjermbilde: Nettavisen.

Men investor Jan Petter Sissener og finansmannen Ivar Strompdal mener det samme som Spetalen, at det er regjeringens politikk som er årsak til kronekollapsen.

– Kortsiktige svingninger kan komme som lyn fra klar himmel, men de lengre bevegelsene er ikke «act of God», det har med politikk og den politiske innretningen å gjøre, sier Ivar Strompdal til Finansavisen.

Strompdal er 100 prosent sikker på at politikerne ikke har «filla peiling på konsekvensene» av det grønne skiftet.

Sissener legger skylden på regjeringen og venstresiden for den svake kronen. Han mener at en av årsakene til at kronen har falt er at tilliten til Norge og landets fremtid er svekket.

Spetalen har også fått svar på tiltale fra begge nestlederne i Arbeiderpartiet, som har skrytt av rekordhøye investeringer og rekordhøy sysselsetting.

– Det er oppsiktsvekkende at Spetalen kan bomme så ettertrykkelig. En mann med 40 års erfaring som investor, megler og forvalter burde være i stand til å beskrive norsk økonomi korrekt. I stedet karikerer han en virkelighet som ikke finnes, uttalte Brenna i Dagens Næringsliv.

Dane Cekov, valutastrateg i Nordea, sier til Nettavisen at årsaken til kronesvekkelsen er sammensatt:

– En markant nedgang i energiprisene sammenlignet med fjoråret, og særlig gassprisen har falt mye, er blant årsakene.

Cekov forteller videre til avisen at det er en mismatch i kronemarkedet, som er delvis forårsaket av kronesalgene Norges Bank gjennomfører på veien av staten.

Nettavisen skriver de har ikke lyktes i å få en kommentar fra Spetalen.

mest lest