Derfor drepte han svensker

Avatar photo
Publisert 17. oktober 2023 | 21:13

Koranbrenning har gjort Sverige til et av de fremste målene for ekstreme islamister over hele verden.

En islamistisk terrorist drepte to svensker og skadet en tredje mandag kveld under et fotballarrangement i Brussel.

Mannen som skjøt svenskene med en kalashnikov-rifle heter Abdesalem Lassoued. Etter terrorhandlingen lastet han selv opp en video der han sverget troskap til terrororganisasjonen IS. Han har også filmet seg selv snakke om at det var nettop svensker han skjøt mandag kveld.

Det siste året har Sverige vært en sentral del av fiendebildet til ekstreme muslimer.

I januar i år brant høyreekstreme Rasmus Paludan en koran utenfor den tyrkiske ambassaden i Stockholm. Handlingen utløste heftige protester i Tyrkia og en rekke andre muslimske land.

At president Tayyip Erdogan engasjerte seg personlig og fordømte skjendingen av muslimenes hellige bok ga saken mer internasjonal oppmerksomhet.

Flere andre koranbrenninger i Sverige har utløst demonstrasjoner og raseri i muslimske miljøer i en rekke land. I sosiale medier har det blitt delt videoer av muslimer som har brent svenske flagg i protest mot koranbrenningene.

Les også: EU enig om nytt direktiv som kan bli vanvittig dyrt for Norge

Til og med Pave Frans har kommet på banen og fordømt Sverige for å tillate koranbrenninger. Dette har gitt svenske koranbrenninger ytterligere oppmerksomhet internasjonalt.

Også i Sverige har det blitt mye bråk rundt koranbrenningene. I sommer måtte svenskene tilkalle politi fra hele landet for å sikre en godkjent koranbrenning i Stockholm.

Nå har belgisk politi uttalt at motivet for terroren i Brussel var å hevne koranbrenning i Sverige. Derfor gikk terroristen målrettet etter svensker.

Drapene i Brussel viser at trusselen fra IS ikke er over, og at spesielt svensker kan være utsatt for islamistisk terror.

Muslimenes hellige bok brennes også med jevnlig mellomrom i Norge. Men handlingene har ikke fått like stor internasjonal oppmerksomhet.

mest lest