Sjette-del av «Twitter Files»: FBI jobbet sammen med Twitter

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 17. desember 2022 | 02:36

Matt Taibbi har publisert sjette delen av «Twitter Files».  Den skisserte sosialmediegigantens bånd til FBI.

Substack-skribent Matt Taibbi publiserte siste del av «Twitter Files» på fredag, som viser detaljerte FBIs bånd til teknologigiganten.

– Twitter-filene avslører mer hver dag om hvordan regjeringen samler inn, analyserer og flagger innholdet ditt på sosiale medier. Twitters kontakt med FBI var konstant og gjennomgripende, som om det var et datterselskap, begynte Taibbi tråden på fredag.

– Mellom januar 2020 og november 2022 var det over 150 e-poster mellom FBI og tidligere Twitter Trust and Safety-sjef Yoel Roth…. et overraskende høyt antall er forespørsler fra FBI om at Twitter skal iverksette tiltak mot feilinformasjon om valg, til og med involverer vitse-tweets fra kontoer med få følgere, skriver Taibbi.

Som respons på «Twitter-filene» sa en talsperson for FBI til Fox News Digital:

– FBI engasjerer seg regelmessig med enheter i privat sektor for å gi informasjon som er spesifikk for identifiserte utenlandske ondsinnede påvirkningsaktørers skjulte eller kriminelle aktiviteter. Enheter i privat sektor tar uavhengig beslutninger om hvilke, om noen, tiltak de tar på sine plattformer og for sine kunder etter at FBI har varslet dem.

Taibbi fremhevet FBIs arbeidsgruppe for sosiale medier etablert etter presidentvalget i 2016, som tildelte så mange som «80 agenter» for å overvåke utenlandsk innblanding i Twitter-filene.

Les også: Matt Taibbi: Tidligere FBI-sjef overvåket «Twitter-filene»

«Gjør byråer som FBI og DHS internt flaggarbeid selv, eller lar de andre ta dette? Du må bevise for meg at innenfor «f—ing» regjeringen kan du gjøre alle slags massive data eller AI—-søk, sier en tidligere etterretningsoffiser», ifølge Taibbi.

Han delte deretter en e-post sendt til «Twitter-kontakter» fra en FBI-tjenestemann som listet opp flere Twitter-kontoer som «potensielt kan utgjøre brudd på Twitters vilkår for bruk».

«Twitter-personell i så fall fortsatte med å lete etter grunner til å suspendere alle fire kontoene, inkludert @fromma, der nesten alle tweets er vitser (se eksempel nedenfor)», tvitret Taibbit.

Taibbi fremhevet ytterligere to kontoer, en han beskrev som «blå-lent» hvor tweets tydelig spøkte, og skrev «Av de seks kontoene som er nevnt i de to foregående e-postene, alle unntatt to … ble suspendert».

Taibbi delte deretter en e-post fra november 5, 2022 fra FBIs «National Election Command Post» til byråets kontor i San Francisco, der Twitter-hovedkontor ligger, med en lang liste over Twitter-kontoer som «kan berettige ytterligere tiltak».

Se også: Lillestøl & Lurås kommenterer: Sam Brinton, Navy Seal angrer kjønnsskifte, Twitter

Agent Elvis Chan videresendte listen til «Twitter-ansatte».

Twitter svarte med en liste over kontoer de tok affære på, inkludert skuespiller Billy Baldwin.

«Mange av de ovennevnte beretningene var satiriske, nesten alle (med unntak av Baldwin og @RSBNetwork) var relativt lavt engasjement, og noen ble suspendert, de fleste med et ‘Takk, Twitter’-brev,» rapporterte Taibbi.

Substack-skribenten inkluderte reaksjonene på flere av Twitter-brukerne der kontoer ble flagget av FBI, og mange uttrykte sjokk over avsløringene fra «Twitter-filene».

Taibbi avslørte deretter en utveksling i september 2022 mellom Twitters daværende juridiske direktør Stacia Cardille og daværende nestleder (og tidligere FBI-sjef) Jim Baker, som delte resultatene fra hennes «snart ukentlige» møte med politimyndigheter som FBI, DHS, DOJ og Office of the Director of National Intelligence.

Twitter-sjefen skriver at hun eksplisitt spurte om det var «hindringer» for deling av klassifisert informasjon «med industrien». «FBI var fast bestemt på at det ikke fantes noen hindringer for deling,» rapporterte Taibbi. Denne utvekslingen understreker den unike lykkelig-familie-stemningen mellom Twitter og FBI.

«Nederst i det brevet lister hun opp en rekke ‘eskaleringer’ som tilsynelatende ble reist på møtet, som allerede var ‘håndtert’», la han til.

Tråden viste mange eksempler på korrespondanse mellom Twitter og FBI, for det meste knyttet til tweets FBI hadde flagget som «mulig krenkende innhold».

«FBI sendte i ett tilfelle over så mange rapporter om ‘mulig brudd på innhold’, at Twitter-personell gratulerte hverandre i Slack med å gjennomgå dem», skrev Taibbi og viste et skjermbilde av utvekslingen.

Les også: Dorsey oppfordret Musk til å «gjøre alt offentlig»: – La folk dømme selv

Taibbi rapporterte deretter: «Det var flere inngangspunkter til Twitter for regjeringsflaggede rapporter. Dette brevet fra agent Chan til Roth refererer til Teleporter, en plattform der Twitter kunne motta rapporter fra FBI,» og la til: «Rapporter kom også fra forskjellige byråer. Her anbefaler en ansatt å sortere innhold basert på bevis fra DHS etc».

Twitter suspenderer CNN, New York Times og Washington Post journalister

mest lest