Klasseskillet i verdens rikeste land

Avatar photo
Sondre Sundfør
Nestleder i Stavanger FpU
Publisert 18. mars 2024 | 19:25

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Den norske velferdsstaten har alltid basert seg på å utjevne forskjeller i samfunnet vårt slik at alle skal ha like muligheter til å realisere seg selv. Likevel ser man den siste tiden at skillet mellom de som har minst og de som har mest bare øker.

Matprisene går opp med noen unntak. Drivstoffprisene krever at man skal betale halvparten i avgifter. Kjøp av egen bolig virker for mange som kun en drøm, og med en ny kloakk og vannavgift på 60 prosent er det snart ikke grenser for hva staten kan tjene seg rik på, på vegne av den vanlige mann i gata.

Vi har en stat som tjener seg søkkrik på salg av strøm til utlandet, på skatter og avgifter som rammer mennesker flest og de fantaserer stadig om innføringen av nye avgifter. Dette går rett og slett ikke lenger. Vi skal ikke ha en stat som utnytter det at vi er et rikt land ved å skattelegge våre borgere, der de svakest stilte til slutt blir nødt til å stå i matkø for å klare seg.

I Norge er det slik at hver innbygger skal få dekket sine minimumsbehov, det kalles sosialhjelp. Da er det bemerkelsesverdig i negativ forstand at 100.000 norske familier står i matkø i dag. Det henger ikke på grep.

Da Europa ble avhengig av norsk olje og gass så Jonas Gahr Støre og regjeringen muligheten til å øke de statlige inntektene betraktelig. Istedenfor å gi mer tilbake til sitt eget folk økte strømutgiftene. Man har i perioder hatt en ordning kalt strømstøtte, men denne forsvinner allerede denne våren, selv om ingen lovnader har blitt gitt om billigere strøm. Hvorfor ikke begynne å tenke på familiene som har det vanskeligst? Er det ikke det Arbeiderpartiet har hatt som sin kjernesak? Det virker som om velgerne deres har blitt ført bak lyset, nok en gang.

Les også: Nordmenn vil være utryddet om 500 år

FrP derimot ønsker å lette skattene og avgiftene spesielt for de som har minst. Vi ønsker å øke frikortgrensen til 100.000 kroner. De som tjener 100.000 eller mindre regnes som fattige i Norge. Dette mener vi er et mye bedre tiltak enn å skape det klasseskillet som vi har fått under Arbeiderpartiet i regjering. Det var ikke så mange folk i matkø da vi hadde en borgerlig regjering.

Grunnen til dette klasseskillet er at alt har blitt så dyrt. Prisene øker stort sett over alt, men folk tjener ikke mer. Det gjør bare at de fattigste får enda mindre. Er det denne utviklingen vi vil ha? FrP ønsker å reversere dette slik at man skal utjevne de sosiale forskjellene.

Norge er et land med såpass mye oljepenger at man kan fjerne fattigdommen, hvis man vil. Vi er ikke et land som er vant til et økonomisk klasseskille og derfor skal vi ikke finne oss i det.

mest lest