Jan Helge Andersen forklarer seg for retten

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 18. april 2024 | 12:28

Nesten 24 år etter drapene i Baneheia, står Jan Helge Andersen (43) nå frem for å gi sin forklaring i rettssalen.

Ifølge TV 2 står han fast på sin forklaring at Viggo Kristiansen (44) truet ham med kniv.

I desember 2022 ble Kristiansen frikjent. Siden den gang har både Agder politidistrikt, Riksadvokaten og justisministeren beklaget til ham. Han har også blitt tilkjent den største oppreisningen i norsk historie på 40 millioner kroner, i tillegg til en erstatning på 15 millioner kroner.

Men Andersen holder fast ved sin påstand om at Kristiansen var til stede på åstedet ved Svarttjønn i Baneheia 19. mai 2000.

– Jeg spurte Viggo om vi skulle gå en tur. Jeg kan ikke huske noen rute i dag. Vi kommer inn på en høyde, hvor målet er å se etter steder å telte, sier Andersen i retten torsdag.

Andersen forteller statsadvokat Andreas Schei, at han og hans daværende bestevenn stadig var i Baneheia.

I dag har Andersen ingen detaljer fra hendelsesforløpet friskt i minnet, så Schei leser opp fra avhørene hans.

Andersen forklarte at han oppdaget to jenter ved badeplassen og initialt trodde han det var en gutt og en jente. Da de nærmet seg, ba Viggo om hjelp til å hente noen kattunger fra skogen. Schei spurte hva jentene svarte på dette, og Andersen sa at de gjerne ville hjelpe.

Andersen sier at jentene virket glade og tilfredse. Schei spør ham hvordan han følte da han visste at dette ikke var sant. Andersen svarer at han ikke husker nøyaktig hva han tenkte på det tidspunktet, da det er 23 år siden og en «rar situasjon».

Andersen hevder at han ikke kan huske hva han gjorde da Kristiansen ba jentene om å kle av seg. Han sier at han følte seg i sjokktilstand og tror han ikke gjorde noe i det hele tatt. Det han husker er at jentene begynte å kle av seg. Han nevner at situasjonen stoppet da den eldste jenta ble ført til siden, satt ned og fikk en genser knyttet foran øynene.

Under en rekonstruksjon av drapene for over 20 år siden, har Andersen vist hvor han mener han satte seg med ryggen mot hendelsene.

Andersen sier at han tror Kristiansen ikke ønsket at den eldste jenta skulle være vitne til det som skjedde. Han kan ikke huske om Kristiansen sa noe til ham.

Actor spør Andersen hvorfor han forble sittende der, og om han prøvde å si noe til Kristiansen.

– Jeg kan ikke huske om det ble sagt noe, på nåværende tidspunkt, sier Andersen, som samtidig erkjenner at han ikke forsøkte å gripe inn – uten at han kan forklare hvorfor.

– Det er lett å være etterpåklok, sier han.

I sitt første avhør etter pågripelsen i september 2000 tilstod Andersen å ha deltatt i drapene. Han hadde tidligere løyet for politiet under avhør.

Andersen forklarte i sine første tilståelser at det var den eldste av jentene han hadde begått overgrep mot. Da politiet oppdaget hans DNA på den yngste av jentene, endret han sin forklaring og hevdet at det var hun han hadde voldtatt. Men i den pågående etterforskningen av Baneheia-saken har moderne DNA-teknologi avslørt funn av Andersen sitt DNA også på den eldste jenta.

mest lest