Russisk handel overrasker – ikke det vestlige ledere hadde håpet på

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 18. juli 2023 | 04:30

I år ligger den russiske økonomien an til å vokse omtrent like mye som den europeiske.

Det til tross omfattende sanksjoner som er innført i flere omganger mot landet fra Vesten.

Den russiske økonomien er på langt nær så hardt rammet som det vestlige ledere hadde håpet på.

I fjor hadde Russland et overskudd på driftsbalansen med utlandet på nærmere 227 milliarder dollar, eller cirka 2300 milliarder kroner. Det er en økning på 86 prosent fra året før og det høyeste overskuddet noensinne takket være høye priser på landets fremste eksportvare, olje og gass, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi ser at sanksjonene har ført til at handelen fra EU direkte med Russland har gått ned, men så har den økt via land som ikke har innført sanksjoner mot Russland, og særlig de som er i samme tollunion som Russland, sier partner Tine Elisabeth Vigmostad i advokatfirmaet Wikborg Rein til DN.

I takt med at EU stanset importen, har nye kjøpere kommet på banen. Russland er nå Saudi-Arabias største oljeleverandør og India tidoblet importen fra landet etter å ha landet en fordelaktig prisavtale.

I april var den russiske oljeeksporten kommet opp i 8,3 millioner fat om dagen, samme nivå som før invasjonen av Ukraina.

Verdien av rubelen stupte rett etter invasjonen, men stabiliserte seg raskt og ligger nå 12–15 prosent under nivået for tre år siden, målt mot dollar. I 2022 krympet Russlands bnp riktig nok med 2,1 prosent, men det var langt under amerikanske spådommer om en nedgang på 15 prosent.

mest lest