Skremmende og realistisk analyse av systemet rundt Putin: –Sannheten når ikke frem

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 2. oktober 2022 | 13:18

Det er utallige analyser ute på nettet og på YouTube av Russland og spekulasjoner om hva Putin tenker og kommer til å gjøre. Men ikke alle har like stor dybde og troverdighet.

iNyheter vil derfor fremheve intervjuet linket nederst i artikkelen gjort av DWs Tim Sebastian (tidligere BBC HardTalk) med Boris Bondarev (42). Bondarev sa opp stillingen sin for russisk UD i Geneve der han jobbet med nedrustning.

Bondarev sa opp i protest mot invasjonen av Ukraina. Han har siden gått i dekning.

I dette intervjuet sier Bondarev at Putin har «malt seg selv opp i hjørne» og at han ikke har noen utvei. Det gjør ham farlig. Han er som en rotte trengt opp i et hjørne og kommer til å bite. Bondarev utelukker ikke at Putin bruker atomvåpen. Han sier oppfatningen i den russiske eliten er at vesten er «svak» og at våre ledere ikke kommer til å risikere atomkrig. Derfor tror Putin og hans folk at Vesten lar seg skremme. Russerne på den andre side ser på seg selv som et folk som er vant til og i stand til å lide.

Den tidligere diplomaten sier det russiske systemet har vært nedadgående de siste tjue år. Folk i byråkratiet gjør det de kan for å «tilfredsstille Moskva». Derfor pynter man på rapporteringen og innen meldinger når frem til sentralt hold er innholdet noe annet enn virkeligheten. Dette skal ha blitt verre og verre.

Bondarev sier folk som jobber «ute i felten» fortsatt har en forståelse for realiteten i og utenfor Russland, men ikke høyere opp i systemet. Han tror systemet kommer til å kollapse innen kort tid.

Bondarev er usikker på om det militære hierarkiet kommer til å nekte å utføre en eventuell ordre om å bruke taktiske atomvåpen. Nekter de, vil det i praksis være et kupp og Putin er ferdig. Han mener det nå er viktig at Vesten holder dialog opp med så mange russere i systemet som mulig for å prøve å oppmuntre til et kupp. Et kupp kan være eneste mulighet til å hindre atomkrig. Han har mer tro på at folk under det absolutte toppnivået kan være de som yter motstanden mot Putin og at det er dem kontakten fra Vesten bør fokusere på.

Bondarev ser ikke noen mulighet for at de russiske styrkene kan holde stand mot ukrainerne støttet av Nato.

Han mener det er svært lite sannsynlig at Putin bare gir opp. Han mener motivet for å angripe Ukraina primært handlet om å skaffe seg en seier slik at han kunne fortsette ved makten, slik det styrket ham å annektere Krim i 2014. Men denne gang har det slått feil, Bondarev tror ikke Putin kan overleve et militært nederlag, og siden det er uunngåelig og bare et spørsmål om tid, er det nærliggende at det kan ende med en reell trussel om bruk av taktisk atomvåpen i Ukraina.

Kommentar

Jeg følger med på en rekke ulike kanaler for å finne perspektiver på tenkningen til Putin og Kreml. Denne gjennomgangen fra Bondarev utmerker seg i troverdighet og anbefales på det sterkeste for de som er interessert i hva som kan skje de neste månedene. Den tidligere diplomaten fremstår avmålt og ærlig.

Det er også i tråd med det jeg selv har skrevet tidligere om at sannsynligheten for at Putin bruker atomvåpen øker. Han er i et hjørne og har knapt noen annen utvei. Dette er en svært farlig tid. Bondarev tegner egentlig opp to mulige utviklingstrekk. Enten blir Putin avsatt i et kupp, eller han vil eskalere til atomvåpen.

Les også: Russisk bruk av atomvåpen er ikke bare mulig – det nærmer seg sannsynlig

Les også: Hvis det verste skulle skje: Hvem kan se sine barn i øynene og si at det var verdt det?

Siden intervjuet ble gjort har også Putin annektert fire regioner og stilt sin posisjon inn på at det «for alltid» er en del av Russland. Samtidig er ukrainske styrker på offensiven. Realiteten av en bruk av atomvåpen, eller Putins fall, kan allerede komme innen få måneder.

mest lest