SV vil bruke sentralbanken til det grønne skiftet

Avatar photo
Publisert 18. september 2022 | 17:18

– Det er på høy tid å gi sentralbanken i oppdrag å jobbe for grønn omstilling av økonomien, sier Kari Elisabeth Kaski (SV) til Dagens Næringsliv.

Kaski mener den viktigste jobben i norsk økonomi de neste årene er å tilrettelegge for en grønn omstilling, og da må både finans- og pengepolitikken ha det øverst på agendaen.

Styringsrenten, renten banker får på innskudd eller må betale for lån i sentralbanken, er et av virkemidlene SV vil sette i arbeid for å få fart på den grønne omstillingen.

– Rentesettingen er ett hensyn i dette, men sentralbanken kan også stille klimakrav til bankene når de gir dem finansiering, gjøre det dyrere for banker med utlån som er knyttet til utslipp, og sette klimarisiko i finansmarkedene i større fokus, sier Kaski til Dagens Næringsliv.

Møter motstand hos Ap og Sp

SVs viktigste forhandlingspartnere, Arbeiderpartiet og Senterpartiet er ikke om bord på SVs grønne pengepolitikk. Ingen av regjeringspartiene er interessert i å rokke ved Norges Banks nåværende oppgaver, skriver DN.

– Norges Bank forvalter et mandat der de skal jobbe for lav og stabil inflasjon, lav arbeidsledighet og for finansiell stabilitet. Dette er viktig for helheten i samfunnet og gir fundamentet for å utøve politikk, blant annet for en grønn omstilling. Jeg er skeptisk til å legge til flere elementer i mandatet, sier finanspolitisk talsperson i Senterpartiet, Geir Pollestad til DN.

Pollestad får støtte av Arbeiderpartiet i denne saken.

– Akkurat nå er det veldig viktig at sentralbanken fungerer som en uavhengig bank som justerer renten og regulerer temperaturen i Norges økonomi. Derfor mener Arbeiderpartiet at klimapolitikk og styringen av pengepolitikken må holdes separat slik at vi best mulig kan både holde orden i norsk økonomi samtidig som vi sammen skal lykkes med den grønne omstillingen, sier Frode Jacobsen (Ap) til DN.

SV kan ikke forklare nøyaktig hvordan denne politikken skal slå ut

– Ser du for deg en egen rente for grønne prosjekter?

– Lavere rente for grønne prosjekter hos bankene vil eventuelt være et resultat av differensierte kapitalkrav og pantsettingskrav hos sentralbanken. Det i sin tur vil gi mer privat kapital til grønne prosjekter, sier Kaski til DN.

Les også: Nå skal prisene på kaffe opp

– Hvordan skille grønne fra grå prosjekter?

– Det er mye arbeid med dette, både i EUs taksonomi, i forskningsinstitutter og hos finansaktører. Taksonomien skal implementeres i Norge, og i kombinasjon med langt bedre rapportering på bærekraft vil en få et godt og felles utgangspunkt for å vurdere om et prosjekt er reelt grønt eller bare grønnvasking, sier hun til DN.

Økonomiprofessor er også skeptisk til forslaget fra SV

Økonomiprofessor Gernot Peter Doppelhofer ved Norges Handelshøyskole (NHH) er heller ingen tilhenger av å utvide sentralbankens oppdrag med et grønt mandat. Han mener at sentralbanken har mange nok oppgaver allerede.

– Bare det ekstra fokuset på finansiell stabilitet er allerede blitt kritisert for å muligens «overbelaste» rentesatsene som det viktigste pengepolitiske virkemiddelet, sier Doppelhofer til DN.

Doppelhofer sier videre til DN at ansvaret for det grønne skiftet må ligge på finanspolitikken, som er ansvarlig for utgifter, subsidier og skatter.

Ble avvist av kvinne: Dro fram øks på McDonald’s

mest lest