Må svare på om skyhøye lønninger i det statssubsidierte «eventyret» Freyr

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 18. november 2023 | 09:21

Rødt frykter at batteriselskapet Freyr vil bruke fellesskapets penger til å fylle egne lommebøker, med skyhøye lønninger.

Nå innkaller Rødt næringsminister Jan Christian Vestre til Stortinget for å svare om «hvordan fellesskapet har finansiert de skyhøye lønningene i Freyr,» skriver E24.

– Vi mener det er en viktig debatt å ta, da denne situasjonen potensielt ikke er unik for Freyr som selskap, sier Geir Jørgensen, næringspolitisk talsperson i Rødt til økonomiavisen.

Søndag i forrige uke skrev iNyheter om at Freyr har brukt 100 millioner kroner på tjenester fra konsulentselskapet Metier, som drives av broren til Einar Kilde. Mandag skriver Finansavisen at det er andre familiemedlemmer av Freyr-toppen har lukrative jobber i batteriselskapet.

Etter at Freyr bestemt seg for å stanse byggingen av sin gigafabrikk i Mo i Rana for å satse i USA, har har aksjen kollapset med et fall på rundt 50 prosent på Wall Street den siste uken, ifølge E24.

Freyr ble børsnotert i New York i januar 2021.

Næringsministeren uttrykte da stor optimisme, og understreket Norges potensial til å bli en betydelig aktør internasjonalt innen batteriproduksjon.

Les også: Aksjekursen i Freyr stuper: Men lederne har blitt søkkrike i det statssubsidierte «eventyret»

Freyr har mottatt støttte på hele 190 millioner kroner fra Innovasjon Norge og Enova. Batteriselskapet har også fått en indikasjon om lån eller lånegarantier fra statlige Eksfin på 400 millioner euro som ikke er utløst.

– Uten krav til for eksempel lønnsnivå i styre og ledelse, er det ikke vanskelig å se for seg at flere selskaper bruker pengene fellesskapet har satt av til å bygge grønn industri på å fylle egne lommebøker, sier Geir Jørgensen i Rødt til E24.

mest lest