Direktør i Arbeidstilsynet trekker seg – etter varsler om årelang mobbing

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 19. januar 2024 | 15:42

Trude Vollheim (60) har i dag orientert Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) om at hun trekker seg fra sin stilling som direktør for Arbeidstilsynet.  

– Etter grundig og tung vurdering har jeg gitt AID beskjed om at jeg trekker meg fra min stilling med umiddelbar virkning, sier Trude Vollheim.

Avgjørelsen kommer etter at Arbeids- og inkluderingsdepartementet har fått et varsel om kritikkverdige forhold i Arbeidstilsynet.

I varselet gikk ansatte hardt ut mot ledelsen, og forteller om mobbing og fryktkultur i etaten, skriver DN.

Ansatte i Arbeidstilsynet har i flere år prøvd å varsle internt, men er blitt møtt med mistillit av ledelsen, ifølge hovedtillitsvalgt Bengt Eriksson. 

Vollheim har vært øverste leder i tilsynet siden februar 2017.

– Selv om jeg i stort ikke kjenner meg igjen i beskrivelsene av Arbeidstilsynet som gis i varselet og media, så vil jeg av hensyn til alle ledere og ansatte nå fratre slik at etaten forhåpentligvis kan få ro til å konsentrere seg om det viktige samfunnsoppdraget som etaten har, sier Vollheim selv i pressemeldingen,

Hun sier beslutning ikke var lett å ta.

Vollheim ønsker ikke å gi flere kommentarer til varselet eller medias omtale av saken nå.

– Dette er en krevende situasjon, og vi respekterer Trude Vollheim sin beslutning, sier fungerende direktør i Arbeidstilsynet, Ronny Jørgenvåg.

–Når det gjelder varselet så har vi sendt vår redegjørelse til departementet. Vi tar varselet på alvor, og det er viktig for oss å bidra til å belyse saken så godt vi kan og bidra til en ryddig prosess videre. Frem til departementet har gitt sin tilbakemelding, kan vi ikke kommentere saken ytterligere, sier Jørgenvåg.

Det var Aftenposten som først omtalte varselet til departementet i forrige uke. Det inneholdt blant annet beskrivelser av fryktkultur, uro, «resignasjon» blant ansatte, uforsvarlig høyt arbeidspress, mobbing av kolleger og et «krevende og krenkende ytringsklima».

Arbeidstilsynet er en norsk statlig tilsynsmyndighet som har som hovedoppgave å sikre at arbeidsmiljøet i Norge er trygt og helsefremmende for alle arbeidstakere.

Men nå må altså toppsjefen gi seg etter varsler om mobbing.

mest lest