Nasjonalmuseet setter kjent maleri i kjelleren: – Det er et kolonialistisk bilde

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 19. februar 2023 | 10:00

Flere kjente malerier settes i kjelleren i det nye Nasjonalmuseet, Blant dem er Christian Kroghs kjente maleri av Leiv Eiriksson som oppdager Amerika.

– Bildet er en romantisering av nordmenn som dro til Amerika. Det er et kolonialistisk bilde, sier avdelingsdirektør Stina Högkvist ved Nasjonalmuseet til Aftenposten.

Maleriet «Leiv Eiriksson oppdager Amerika» fra 1893 er et av Krohgs mest kjente malerier og prydet tidligere trappehallen i det gamle Nasjonalmuseet.

Oppdageren som regnes for å ha vært den første europeeren som oppdaget Nord-Amerika rundt år 1.000. Han er et stolt symbol for Norge.

Nasjonalmuseet mottok maleriet i gave fra the Leif Erikson Memorial Association i Chicago i 1900, skriver NTB.

Nå er det altså plassert i kjelleren i likhet med flere andre kjente malerier.

Dette gjøres om en del av en modernisering av museets profil, sier Högkvist. Hun forklarer videre at de ønsker å utfordre en standard som historisk utgjøres av hvite, mannlige kunstnere.

– Vi viser nå flere kvinnelige kunstnere, flere samiske kunstnere og mer kunst av personer som tilfeldigvis ikke er født med hvit hudfarge. Dette skal vi fortsette med, sier Högkvist.

Frp: – Vås

Saken har vakt sterke reaksjoner. Fremskrittspartiets representant i Stortingets kulturkomité er ikke nådig.

– Ikke bare er det historieløst, men det kan også være farlig. At Norges nasjonalmuseum hiver seg på trenden med kanselleringskultur og skal opptre som et «kunstpoliti», gjør at man kan frykte for ytringsfriheten i seg selv. Og det som skal være ledende institusjoner betalt av skattebetalerne oppleves som kneblere av historie og kunstens frihet, kommenterer Silje Hjemdal til Dagsavisen.

Fox News-epostene: Hva gjør du når publikummet ditt tror på «sprøyt»?

mest lest