Taler til landsmøtet: –⁠ Uten frihet er vi ingenting

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 19. april 2024 | 18:46

I sin tale slår Frp-leder Sylvi Listhaug et slag for fred, frihet og vestlige verdier, og mot sløsing av skattepenger og autoritære regimer.

Etter at den stående applausen gir seg, åpner partilederen sin landsmøtetale ved å presentere en bit av Berlinmuren. Den kalde krigen påvirket henne dypt, forklarer hun.

– De vestlige verdiene, enkeltmenneskets frihet, unike menneskeverd, religionsfrihet, ytringsfrihet og demokrati, hadde seiret. Seiret over kommunismen.

Det er en ny verdikrig med et nytt jernteppe som har spredd seg mellom vestlige demokrati og autoritære stater.

Nå er mennesker nok en gang et redskap for autoritære styresett. Styresett som bruker mennesker som midler for å holde fast om egen makt, forklarer hun videre.

– Vi står nå over de samme kreftene vi trodde vi hadde beseiret for over 35 år siden.

FrP er partiet mot autoritære krefter og diktatur, slår Listhaug fast.

For å sikre vår fred og våre vestlige verdier, må forsvaret styrkes

– Tiden for norsk dialog med terrororganisasjoner og krefter som ønsker å skade vårt demokrati og frata oss vår frihet må ta slutt. Våre skattepenger skal ikke brukes på å legitimere terrorister, diktatorer og deres regimer. Våre skattepenger skal gå til å sikre frihet og trygghet, sier hun.

– Vi godtar ikke at penger stopper nødvendig opprustning av Forsvaret. Vi skal holde løftet som er gitt det norske folk: Aldri mer 9. april!

Det skal ikke stå på økonomien, men gjennomføringsevnen.

Listhaug gir imidlertid nå, som tidligere, ut mot regjeringens Langtidsplan vedrørende hvor de 600 milliarder skattepengene i økt forsvarsbudsjett skal komme fra.

Les også: FrP med forsvars-støtte til Regjeringen

Videre retter Listhaug skarp kritikk retning regjeringen

Det kan ikke sløses med skattepenger. Tiden vi nå lever i krever politikere som evner å prioritere, sier partilederen.

Blant utgiftsposter hun trekker frem som eksempel som ineffektiv bruk av folkets midler, finner vi 60 milliarder i statlige garantier til grønn industri, nei til karbonfangst- og lagringsprosjektet Langskip, nei til subsidiering av havvind, mindre i bistand og kutt i offentlig byråkrati, samt ikke minst innvandring- og integrering.

– Nok er nok, stopp sløsingen!, sier Listhaug.

Langskip ble i 2020 vedtatt av Høyre, Venstre og KrF etter budsjettforhandlinger fra FrP.

Norge trenger en mer effektiv energipolitikk

Det innebærer å trappe opp oljeleting og oljeutvinning, og ikke minst kjernekraft. «Drill baby, drill!», sier FrP-lederen.

– Når Sokkeldirektoratet mener at det ligger store olje- og gassreserver i Barentshavet, da må vi lete mer og bygge ut nødvendig infrastruktur i nord.

Det skal likevel fortsatt satses på utbygging av eksisterende vannkraft og annen fornybare energikilder der det er lokal oppslutning om det, understreker partilederen.

Avslutningsvis understreker partilederen viktigheten av vår frihet.

– Nå settes våre frihetsverdier på prøve igjen. Vår oppgave er å bekjempe autoritære tanker og krefter, uansett hvor de er. Vår oppgave er å sikre trygghet og frihet.

– For kjære landsmøte, uten frihet er vi ingenting, avslutter hun.

mest lest