Politiet henlegger sin egen anmeldelse mot iNyheter

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 19. juni 2024 | 09:48

Tirsdag valgte politiet å opprette en straffesak mot iNyheter etter at avisen nektet å slette en artikkel som inneholdt en kort video av drapet på Karmøy i helgen.

Videoen der ingen kan identifiseres, sirkulerte på sosiale medier, noe politiet selv informerte om.

Den 7 sekunder lange videoen var allerede en nyhetssak før iNyheter publiserte den.

Onsdag velger politiet å henlegge saken.

– Etter en konkret vurdering av innholdet i videoen, holdt opp mot pressens særlige vern i medhold av ytringsfriheten, er saken henlagt fordi forholdet ikke er straffbart for den aktuelle nettavisen, opplyser politiadvokat Sondre Johannesen Hauge i en pressemelding.

Politiet gjentar oppfordring om å ikke se eller spre videoen.

– Det fremstår litt merkelig at politiet dagen før truet oss med anmeldelse for å få oss til å avpublisere, før det viser seg at politiets egen vurdering er at det ikke er et straffbart forhold, sier Helge Lurås sier til VG, og påpeker at iNyheter ikke har mottatt henleggelsen.

Lurås mener at dette er den riktige avgjørelsen, men han reagerer på politiets fremgangsmåte.

– Politiet burde foretatt en grundigere juridisk vurdering hos seg selv, før de faktisk gikk til skrittet å true med anmeldelse og så anmelde. Det er ikke nødvendigvis en liten ting å bli anmeldt, det er noe de færreste ønsker. De burde hatt en grundigere saksgang hos seg selv, før de spontant tok kontakt med oss og andre med krav om avpublisering, sier Lurås til VG.

mest lest