Soldater fra 11 afrikanske land er «klare»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 19. august 2023 | 11:05

Soldater fra 11 vestafrikanske land er «klare» til å bli sendt inn i kupprammede Niger for å gjeninnsette den avsatte presidenten Mohamed Bazoum, ifølge tjenestemenn.

Det kommer etter at lederne i landene ble enige om å forplikte tropper til en militær operasjon i Niger, ledet av Economic Community of West African States (ECOWAS).

– Vi er klare til å dra når som helst ordren er gitt, sa ECOWAS’ kommissær for fred og sikkerhet, Abdel-Fatau Musah, i Ghanas hovedstad Accra fredag, ifølge Sky News.

– Våre tropper er klare til å svare på regionens pliktoppfordring.

Han ga imidlertid ikke detaljer om når operasjonen kunne settes i gang.

I stedet foreslo han at en ECOWAS-delegasjon kunne besøke landet i løpet av helgen for å holde samtaler med Nigers kuppledere.

– Vi kan trekke oss fra det militære alternativet, sa han.

– Det [militær intervensjon] er ikke vårt foretrukne alternativ – men vi er forpliktet til å gjøre det på grunn av regimets uforsonlighet og hindringene de har lagt i veien for en forhandlet løsning.

Les også: Kommer ikke til enighet om å fjerne juntaen i Niger

Niger er for tiden suspendert fra ECOWAS etter forrige måneds kupp. Tre andre land under militær ledelse, Guinea, Burkina Faso og Mali, er også suspendert fra blokken.

Et kart som viser ECOWAS-området og dets suspenderte medlemmer. Skjermbilde: Sky News

De 11 landene som har forpliktet tropper utgjør de aktive medlemmene av ECOWAS, inkludert Nigeria, Senegal og Ghana.

Les også: EU kutter støtten til Niger etter statskupp

ECOWAS har tidligere truet med militær intervensjon hvis ikke kupplederne gjeninnsetter den demokratisk valgte presidenten Bazoum – som ble styrtet av medlemmer av presidentgarden 26. juli.

mest lest