Twitters kontroversielle «eks-Trust and Safety-sjef» var ikke komfortabel med FBI-forespørsler

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 19. desember 2022 | 04:05

Substack-skribent Matt Taibbi la til en oppfølgende tråd på søndag til sin siste «Twitter Files» om FBI-sine forbindelser med det sosiale mediet.

Etter å ha avslørt på fredag i den sjette publisering av «Twitter-filene» at Twitter-ansatte hadde nesten konstant kommunikasjon med FBI-agenter fra 2020 til 2022, detaljerte Taibbi en ytterligere konflikt mellom det føderale byrået og sosialmedieselskapet da FBI virket misfornøyd med Twitters svar, skriver Fox News.

«I juli 2020 ber San Franciscos FBI-agent Elvis Chan Twitter-sjef Yoel Roth om å forvente skriftlige spørsmål fra Foreign Influence Task Force (FITF), den tverretatlige gruppen som håndterer cybertrusler,» tvitret Taibbi.

«Spørreskjemaforfatterne virker misfornøyde med Twitter for å antyde, i en ‘DHS/ODNI/FBI/Industry-orientering’ den 20. juli, at ‘du indikerte ikke hadde observert mye nylig aktivitet fra offisielle propagandaaktører på din plattform,» fortsatte han.

Selv om Taibbi bemerket at «man skulle tro» at rapporten fra Twitter ville være «gode nyheter», syntes FBI-agenter å «føle noe annet». Han understreket at Chan bemerket at diskusjoner innen USAs etterretningssamfunn presset på for «avklaringer» med Twitter om sin propagandaovervåking, ofte ved å bruke vanlige medieartikler som kilder.

Les også: Særdeles uhederlig av NRK om Twitter

– Arbeidsgruppen krevde å få vite hvordan Twitter kom til sin upopulære konklusjon. Merkelig nok inkluderte den en bibliografi over offentlige kilder – inkludert en Wall Street Journal-artikkel – som bekreftet utbredelsen av utenlandske trusler, som for å vise Twitter at de tok feil, forklarte Taibbi.

«Roth, som mottok spørsmålene, sirkulerte dem med andre selskapsledere og klaget over at han var ‘ærlig talt forvirret av forespørslene her, som virker mer som noe vi ville få fra en kongresskomité enn byrået.’»

Taibbi avslørte at Roth ikke var «komfortabel med at byrået (og i forlengelsen av IC) krevde skriftlige svar» og sendte ut et internt notat som la til at han mente FBIs spørsmål om emnet var «feil».

Et vedlagt bilde viste spørsmålene inkludert: «På hvilke måter og med hvilke tiltak ser du offisielle propagandaaktører som mindre aktive enn andre grupper på plattformen din?» «Hvilke grupper sammenligner du med offisielle propagandaaktører?» og «Hvilke kvantitative beregninger bruker du til å bedømme aktivitetsvolumet på plattformen din? I hvilken skala? Kan du gi disse beregningene?»

Les også: Twitter-filene del 2: «Hemmelige svartelister» – mot konservative kontoer

Til tross for at han ikke var enig i spørsmålene, foreslo Roth etterpå at de «kommer på telefonen med Elvis ASAP og prøver å rette opp dette» for å frata byråene enhver forestilling om at statspropaganda ikke er en «’ting’ på Twitter.»

De siste «Twitter-filene» avslørte at så mange som 80 FBI-agenter ble tildelt for å overvåke utenlandsk innblanding på sosiale medier etter presidentvalget i 2016. Taibbis nye tråd reagerte også på FBIs kommentarer til avsløringene fra fredag.

Les også: Avsløringene Del III: Slik var prosessen da Trump ble kastet ut av Twitter

«FBI reagerte på fredagens rapport ved å si at de ‘regelmessig engasjerer seg med enheter i privat sektor for å gi informasjon som er spesifikk for identifiserte utenlandske ondsinnede påvirkningsaktørers subversive, ikke-erklærte, skjulte eller kriminelle aktiviteter,’» skrev Taibbi.

– Det kan være sant, men det har vi ikke sett i dokumentene til nå. I stedet har vi stort sett sett forespørsler om moderering som involverer kontoer med få følgere som tilhører vanlige amerikanere – og Billy Baldwin, la han til.

Taibbi fremhevet spesielt FBIs avhengighet av hovedstrømsmediekilder over Twitters egne ressurser for å målrette «utenlandsk innflytelse» på sosialmedier.

Sjette-del av «Twitter Files»: FBI jobbet sammen med Twitter

mest lest