Twitters ledelse var proppfull av tidligere FBI-ansatte

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 19. desember 2022 | 12:22

Selskapets tilknytning til føderale myndigheter har vært sterkere enn tidligere antatt.

Ikke bare jobbet FBI tett med å gi «anbefalinger» om hvilke aktører å undertrykke i form av svarteliser med søkefunksjon-reduksjon og shadow-banning (skjult sensur hvor man reduserer spredning av innhold) av kontoer og emnetagger, men Twitters ledelse skal også ha hatt ytterligere tette bånd til etterforskningsbyrået i form av ansettelser, skriver New York Post.

Dette kommer som følge av de kontroversielle «Twitter-files», som er interne dokumenter i Twitter lekket til media av den nye Twitter-eieren Elon Musk. Avsløringene viser blant annet hva mange konservative har fryktet; at tech-giganten har helt eller delvis fjernet politisk innhold kontrært til den venstrelenende linjen man gjerne har forbundet Twitter med.

– I stedet for å jakte barnesex-overgripere eller terrorister, har FBI agenter – mange av dem – analysert og masseflagget innlegg på sosiale medier. Ikke som en del av noen kriminell etterforskning, men som en permanent, ende-i-sig selv overvåkingsoperasjon. Folk bør ikke være OK med dette, skrev journalist Matt Taibbi som er primus motor på Twitter-filene.

Arbeidsgruppen i Twitter som jobbet med å begrense rekkevidden til visse brukere, var Strategic Response Team – Global Escalation Team, eller SRT-GET. Den håndterte ofte opptil 200 «saker» om dagen, rapporterte journalisten Bari Weiss.

– Vi visste ALLTID at vi var et mål for Twitter-undertrykkingsmaskinen. ALLTID. Likevel insisterte venstre-liberale på at det var en annen «konspirasjonsteori». I kveld er det oppreisning, men jeg forventer ingen unnskyldninger fra venstre-liberale. De lever for å misbruke makt, og de vil ikke komme med noen unnskyldninger for å gjøre det, svarte Fox News-verten Dan Bongino i reaksjon på avsløringene om at han var på en svarteliste.

Les også: Twitter-filene del 2: «Hemmelige svartelister» – mot konservative kontoer

De siste lekkasjene viser flere dystre nyheter. Ikke bare har det private selskapet undertrykt innhold basert på politisk preferanse, men de har samarbeidet med amerikanske myndigheter om det.

– Twitter-filene avslører mer hver dag om hvordan regjeringen samler inn, analyserer og flagger innholdet ditt på sosiale medier. Twitters kontakt med FBI var konstant og gjennomgripende, som om det var et datterselskap, skrev Matt Taibbi.

Disse avsløringene kom som del 6 av Twitter-files.

Siste funn av New York Posts viser nå at FBIs innflytelse var betydelig sterkere enn først antatt.

Tidligere har det blitt rapportert at James Baker, FBIs tidligere generaladvokat som senere jobbet i samme rolle for Twitter, ble sparket av Musk for å blande seg inn i den nye eierens forsøk på å finne ut av tidligere overtredelser i selskapet.

New York Posts rapporterer nå, etter en omfattende graving, at ikke bare har FBI kommet med såkalte anbefalinger om hva Twitter bør sensurere, men mer enn et dusin tidligere føderale agenter og ledere i FBI har gått fra å være ansatt i etteretnigsbyrået til å få lederroller i Twitter i månedene og årene før Elon Musks oppkjøp av det sosiale nettverket.

Disse tidligere agentene skal ha sittet i posisjoner hvor de var i direkte kontakt med – og tilknytning til – ledelsen som besluttet valget om å blant annet å redusere spredningen av New York Posts Hunter Biden-dekning i oktober 2020, før valget.

Les også: Sjette-del av «Twitter Files»: FBI jobbet sammen med Twitter

Twitters ansatte er kjent for å være venstre-lenende, der så mange som 99 % av  kampanjedonasjoner gitt fra selskapets ansatte ansatte har gått til Demokratiske kandidater. Dette gjelder også flere av de tidligere FBI-ansatte som senere satt i lederposisjoner i Twitter:

  • Matthew Williams, som jobbet hos FBI i mer enn 15 år som blant annet etteretningsprogram-leder og senior tilsynsetterretningsanalytiker, fikk jobb i Twitter som seniordirektør for produkttillit. Williams ga gjennom sine år i Twitter små men konstante donasjoner til demokrater som stiller til valg for føderale posisjoner, viser Den føderale valgkommisjonen.
  • Dawn Burton, en tidligere føderal aktor som arbeidet som assisterende stabssjef for FBI-direktør James Comey, startet i september 2019 som direktør for strategi og operasjoner og rådgiverorganisasjon for Twitter, ifølge hennes LinkedIn og Bloomberg. James Comey var FBIs direktør under etterforskningene av Hillary Clintons e-postskandale så vel som etterforskning av russisk innblanding i det amerikanske valget i 2016, så Burten har trolig vært tett på disse operasjonene. Hun donerte også til demokrater. Nå jobber hun for Google.
  • Jeff Carlton jobbet for FBI, CIA og som etterretningsoffiser for US Marines før han begynte å arbeide for Twitter i 2021. Hans nå slettede LinkedIn-konto sier at han ledet «Twitters strategiske responsteam på 50+ ansatte/agenter for å løse de høyest profilerte Trust & Safety-eskaleringer», som var til for å fremme «sunne offentlige dialoger». Også Carlton donerte til demokrater.
  • Mark Jaroszewski var direktør for bedriftssikkerhet i Twitter etter å ha arbeidet to tiår som tilsynsspesialist hos FBI. I en pressemelding fra FBI fra 2018 bemerket byrået at jobben hans var «fokusert på å hjelpe FBI med å skape strategiske, gjensidig fordelaktige relasjoner med privat sektor.» Jareszewski donerte også til demokratene.

New York Post har ytterligere avdekket en rekke navn hvor alle har jobbet i ledende stillinger i FBI for deretter å gå til Twitters ledelse.

Avsløringene har gitt sterk grobunn for anklager om at den statlige institusjonen har systematisk tatt standpunkt og blandet seg inn politisk, undertrykt ytringsfrihet og blant annet påvirket valget i 2020 ved å knytte sosiale-medie-giganten tettere opp mot myndighetene, hvis resultat har vært å redusere spesielt, men ikke utelukkende, høyrelenende aktører i å få sitt budskap spredt.

Les også: Lillestøl & Lurås kommenterer: Planlagt statskupp i Tyskland, «The Twitter Files», Finn Skårderud

Rep. Jim Jordan (R-Ohio), som vil ta over den amerikanske House Judiciary Committee neste år, har lovet en omfattende undersøkelse av politiseringen av FBI, noe som vil inkludere Big Tech sin sensur og undertrykkelse av politisk innhold.

Twitter-sjef Elon Musk har vært tydelig om transparens hva gjelder Twitters tidligere og nåværende handlinger relatert til å sensurere politisk innhold.

Nå har Musk uttrykt sterke bekymringer, hvor han blant annet meldte at det «definitivt er en viss risiko» for hans personlige sikkerhet etter tiltakene iverskatt hos Twitter.

SETTER DU PRIS PÅ DENNE ARTIKKELEN? INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 ELLER BANK 1506.80.92768

R.I.P Resett: Dette vil vi med iNyheter

mest lest