FrP og Rødt vil anmelde moské

Avatar photo
Publisert 19. desember 2023 | 17:19

De organisasjoner som får statsstøtte, må kunne vise regnskapet sitt, sier politikere fra Fremskrittspartiet og Rødt.

For noen dager siden skrev iNyheter om at Rabita-moskeen i Oslo har brutt regnskapsloven, ettersom moskeen ikke har levert de regnskap til Brønnøysund de er pålagt å levere. Moskeen driver næringsvirksomhet, uten at de er registrert i mva-registeret, slik alle norske bedrifter er forpliktet til. Dette kommer frem i en avsløring fra Nettavisen.

Rabita har også brukt over 60 millioner kroner på å kjøpe eiendommer i Norge, med donasjoner og innsamlinger fra land som Kuwait og Qatar.

Samtidig fikk moskeen i år et enormt tilskudd fra staten på hele 5.118.333 kroner. Nesten alle trossamfunn i Norge får støtte fra Statsforvalter. Tar man imot disse pengene, må man levere regnskap og vise hvordan støtten er brukt. Det har Rabita gjort for en del av inntektene. Statsforvalter krever imidlertid kun at man opplyser om hvordan selve statstilskuddet er brukt.

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg (FrP) sier til Nettavisen at han opplever det som urovekkende at det ikke er levert regnskap.

– Vi vet ikke hvor pengene kommer fra og hva de brukes til. Det er særlig bekymringsfullt når vi kjenner forhistorien til moskeen. Derfor vil jeg ta opp dette med statsråden, sier Wiborg.

Han frykter at norske moskeer får penger fra utlandet som kan bli brukt til å fiansiere radikalisering.

– En ting er at de ikke har ført regnskap. Jeg tar det for gitt at dette blir anmeldt i likhet med andre som bryter loven. Det må få konsekvenser for den som er ansvarlig. Den andre delen er at jeg vil ha full gjennomgang av hvordan moskeene finansieres. Vi vet at flere land finansierer moskeene og bidrar til radikalisering og til å spre islamisme, sier han til Nettavisen.

Fremskrittspartiet får støtte fra Rødt i denne saken.

– Alle organisasjoner og foretak i Norge må følge norsk lov, dette gjelder også trossamfunn. Hvis de mottar støtte fra det offentlige må de kunne vise til regnskap. Det som kommer frem i denne saken om Rabita-moskeen kan se ut som alvorlige lovbrudd som bør etterforskes grundig. Vi må vite hva offentlige midler og skattepenger brukes til, sier stortingsrepresentant for Rødt, Tobias Drevland Lund, til Nettavisen.

Han mener samtidig at dette ikke er en sak for ministeren, men for politiet.

– Representanten Erlend Wiborg må gjerne ta opp denne saken med justisminister Mehl, være det seg skriftlig eller muntlig. Jeg mener at dette er en sak for politiet, først og fremst. Loven er klar og tydelig, og burde sånn sett ikke være vanskelig å følge, sier han.

mest lest