Von der Leyen vil ha ny periode som EU-kommisjonens president

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 20. februar 2024 | 15:25

Det er nå offisiell kjent: Etter valget til Europaparlamentet i juni, håper Ursula von der Leyen å bli gjenvalgt som president for EU-kommisjonen. På et møte med det kristne demokratiske CDU-partiet i Berlin, annonserte hun dette.

Von der Leyen (65) var lenge usikker på sin fremtid, til tross for at mange i Brussel hadde forventet at hun ville stille til valg på nytt. Men for øyeblikket ser det ut til at hun har en betydelig sjanse til å vinne.

Hun sier at hun gjorde jobben basert på intuisjon forrige gang, men nå har hun tenkt mer nøye gjennom det. Hun forklarer: «Jeg har tatt denne beslutningen med større ettertanke.» Hun tror hun bør bli valgt igjen fordi hun vet hva EU kan gi sine borgere. Dette melder Nos.nl

 Hennes parti leder i meningsmålingene før valget til parlamentet. For at hun skal kunne fortsette som leder av EU-kommisjonen, må landenes ledere nominere henne etter valget. Hun trenger også Europaparlamentets støtte for å få jobben igjen.

 For hennes handlinger de siste årene har Von der Leyen blitt hyllet og kritisert. Mens de som støtter henne og de som ikke støtter henne, er alle enige om at hun har økt EUs synlighet. Hun legger ned mye arbeid og forventer mye av de hun jobber med. Hun sover hver dag i en liten leilighet på 13. etasje i Berlaymont-bygningen, der EU-kommisjonen ligger, for å maksimere tiden sin.

Hun hadde en drøm om å lede en «geopolitisk kommisjon» da hun tok på seg denne stillingen. Hun oppnådde utvilsomt dette målet. EU-kommisjonen begynte å handle mer som et resultat av en rekke kriser, som koronapandemien, krigen i Ukraina og energikrisen som fulgte.

 For å hjelpe de 27 medlemslandene med å håndtere de økonomiske problemene som pandemien forårsaket, inkluderte dette å samarbeide om å kjøpe koronavaksiner og starte et «corona recovery fund». I tillegg etablerte de et fond som fikk et lån på mange milliarder euro fra EU for å bruke på dette.

EU handlet raskt da Russland angrep Ukraina i 2022. Innen en uke begynte EU å straffe Moskva etter at millioner av ukrainere fikk lov til å bo og jobbe lenger i EU. Det europeiske «fredsfondet» kan også gi tilbake penger til EU-land som sendte våpen til Ukraina.

Kritikere mener VDL er for entusiastisk og tar for mange beslutninger på egenhånd. Reisen hennes til Israel umiddelbart etter et terrorangrep fra Hamas ble kritisert. I dette tilfellet uttalte hun at «EU fullt og helt støtter Israel» uten å ta hensyn til konsekvensene dette ville ha for palestinerne i Gaza.

EU-kommisjonen under von der Leyens ledelse har gjort betydelige fremskritt mot Europas mål om å unngå negative klimaendringer innen 2050. Men noen bønder mener at prosessen har gått for raskt.

I fjor var BBB det største partiet i Nederland i provinsvalget, noe som fikk oppmerksomhet i Brussel. Spesielt var de kristendemokratiske, von der Leyens egen gruppe, redde for å miste bøndenes støtte og ba henne om å redusere miljøtiltakene.

Hun tok beslutningen i september om å snakke med landbrukssektoren. Hun roste bøndene i Europa i sin årlige tale. Hun uttalte: «Jeg vil takke de som sørger for at vi har mat på bordet hver dag.» I tillegg sa hun at en samtale med landbrukssektoren snart skulle begynne og begynne i slutten av januar. Bøndenes protester skjedde samtidig som dette skjedde. 

Det er på tide for de europeiske kristendemokratene å gi sin offisiell støtte til VDLs nylige indikasjoner om at de ønsker å lede EU-kommisjonen i ytterligere fem år.

Det skal holdes valg til Europaparlamentet i begynnelsen av juni. Etter valget skal nasjonenes ledere velge hvem som skal lede EU-kommisjonen. VDL får mye oppmerksomhet fordi hun understreker viktigheten av stabilitet i en periode med mye krig og uro i Europa.

I juli må flertallet i Europaparlamentet si ja til VDL for å bli foreslått. Det er mulig at dette vil bli en spennende prosess. De siste meningsmålingene viser at de høyreorienterte partiene kan vinne.

Ifølge dem er den tyske kristendemokraten for innovativ. Det er fortsatt uklart om von der Leyen faktisk kan begynne sin andre periode.

mest lest