NRK journalister mottar trusler: – Saker om Greta Thunberg, Trump og innvandring setter fyr på folk

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 29. august 2022 | 06:54

Det er spesielt når disse sakene kommer fra NRK at journalistene der opplever trusler, vold og trakassering.

Så mange som elleve prosent av statskanalens journalister har opplevd dette, skriver Dagbladet.

Programleder i Dagsnytt 18, Espen Aas, sier det har blitt en del av jobben at folk kommer med tilbakemeldinger som inneholder drøy ordbruk.

Journalister i NRK opplever trusler om vold når de lager saker om ting som engasjerer folk. Foto: Alexa fra Pixabay

– Det er blitt en del av jobben, uten at jeg nødvendigvis setter pris på å bli kalt verken landssviker, kommunist, kvinnehater, jødehater, høyremann, sosialist eller hva det nå måtte være, sier Aas.

Anders Tvegård har vært USA-korrespondent for NRK i en årrekke, og opplever at kritikken på sosiale medier er den verste.

– Jeg er aktiv bruker og er vant med tilbakemeldinger, men hva enkelte tillater seg å sende ut offentlig, overrasker. Det kan skyldes pandemien, at folk har vært innestengt for lenge, men det kan også skyldes roboter, aktivistgrupper og mangel på folkeskikk eller nettetikette. Men det er dem som krysser en grense gang på gang. Dialogen stanser av seg selv når målet ligger nærmere harselas enn ønsket om å høre hva slags vurderinger som ligger bak, sier Tvegård.

Journalist i Sportsdivisjonen i NRK, Fredrik Solbu Jullumstrø, jobbet som moderator i NRKs kommentarfelt på sosiale medier fra 2018 til 2021. Han fikk merke hvilke saker som skapte spesielt stort engasjement hos folk.

– Greta Thunberg, Trump og innvandring er det som setter mest fyr på folk. Da blir kommentarfeltet stygt. Som SoMe-moderator gruet man seg litt til å jobbe med de sakene, sier Jullumstrø.

Les også: En av de første pakistanerne snakker ut: – Nordmenn var aldri fiendtlige mot meg

– Det er fint at folk ytrer seg, men man snakker annerledes på nettet enn i virkeligheten, legger han til.

Redaktør i NRKs Nyhetsdivisjon, Knut Magnus Berge, sier at NRK har blitt nødt til å gjøre forandringer på grunn av all personhetsen som tildeles deres journalister.

– Det hender at vi setter flere journalister til å fronte saker som vi vet er kontroversielle, slik at enkeltjournalister ikke blir stående alene som avsendere, sier Berge.

Han legger til at det tilbys sikkerhetskurs for journalistene i NRK, der et av elementene er konfliktdempende kommunikasjon.

Berge sier tendensen er at tilbakemeldingene fra publikum stadig blir krassere.

Av totalt 20 forhold som har blitt politianmeldt fra 2018 og frem til 19. august, så har 13 av disse dreid seg om trusler.

Maskuliniteten slår tilbake

 

mest lest