I februar kunne iNyheter melde at Enhet sentrum ved Oslo Politidistrikt skulle kurse alle patruljer i regi av Foreningen Fri i såkalt «rosa kompetanse». Nå er status på tidsbruken klar.
Enhet sentrum kalte selv tiltaket «unikt» både nasjonalt og internasjonalt.
– Trodde det var en spøk, sier en av politifolkene til iNyheter da vedkommende så informasjon om kursen på politiet intranett.
FRI, som står for Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, en en omstridt organisasjon. Nylig ble de knyttet til anklager om å promotere pedofili.
I begynnelsen av mai stilte så leder av justiskomiteen, FrPs Helge André Njåstad, spørsmål til justisministeren på bakgrunn av nyhetsoppslagene.
– Hvor mange dagsverk brukte enhet sentrum ved Oslo politidistrikt i 2023 på kursing av polititjenestepersoner i Rosa kompetanse?
Han begrunnet det på følgende måte:
«Det vises til den bekymringsfulle kriminalitetsutviklingen i hovedstaden, og den svært krevende ressurssituasjonen politiet nå står i som følge av regjeringens manglende vilje til å prioritere politiet i sine budsjetter. Det som derimot har blitt prioritert, er kursing av politiet i såkalt Rosa kompetanse. Det ønskes på denne bakgrunn besvart hvor mange politidagsverk enhet sentrum i Oslo politidistrikt brukte på dette i 2023, da inkludert både arbeidet med gjennomføringen og de arbeidstimene den enkelte tjenesteperson brukte til å delta på kursingen.»
Denne uken fikk han skriftlig svar fra Emilie Enger Mehl.
Hun viser først til at «mannskapene på patrulje på Enhet sentrum i Oslo politidistrikt har faste fagutviklingsdager hver 12. uke. Disse fagutviklingsdagene er et tillegg til den obligatoriske treningen alle operative politipatruljer har.»
Videre:
«Rosa kompetanse Justis kom inn som en del av programmet på fagutviklingsdagene i 2023. I alt ca. 120 ansatte fikk to timers opplæring hver, fordelt over 12 uker, altså ca. 240 timer,» skriver Mehl.
Hun mener videre at lite tid (5 timer) gikk med til forberedelser da det kom som et «ferdig utviklet program som allerede er rettet spesifikt inn mot politiets behov».
Mehl skryter av tiltakets relevans:
«Vi erfarer at i en tid der politiet som helhet har mottatt mye kritikk etter 25. juni 2022, så har det blitt svært godt mottatt både i og utenfor skeive miljøer at Oslo politidistrikt er opptatt av kunnskap om og fra skeive miljøer i distriktet. Vi får tilbakemeldinger på at denne tilliten er viktig for å nå flere av målene våre, blant annet arbeidet for å få ned mørketall på anmeldt hatkriminalitet, og vold i nære relasjoner.»
Også «skeive ansatte» i politiet føler seg mer inkludert etter at alle de ikke-skeive må gjennomgå kurs:
«Kursingen har også vært et viktig signal til våre mange ansatte som selv er skeive, om at vi jobber kunnskapsbasert for å oppnå tillit også i skeive miljøer i hovedstaden,» skriver justisministeren.
Enhet sentrum skrev selv stolt at «Rosa kompetanse til patruljeavsnittene er et unikt tiltak i politiet nasjonalt, og vi tror også internasjonalt».
«Det er mye en kan lure på i en rik flora av begreper og forkortelser. Hva betyr det å være skeiv? Hva er ikke-binær? Hvis du er usikker på hvilket kjønn personen foran deg har, hvordan skal du omtale personen?» Dette er blant spørsmålene kursdeltakerne ble skolert i av Elsa Skjong-Arnestad, som tiltaksleder i Rosa kompetanse justis i FRI.