Varsler ny stor demonstrasjon foran Stortinget når politikerne skal diskutere kraftsituasjonen i Norge

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 29. august 2022 | 09:28

Når Stortinget skal snakke om kraftsituasjonen 19. september i år, vil de bli møtt med demonstrasjoner fra flere forskjellige aktører.

Industriaksjonen vil sammen med Facebook-gruppen «Vi som krever billigere strøm», være to av hoveddeltagerne under demonstrasjonen som skal foregå utenfor Stortinget, skriver Klassekampen.

Bakgrunnen er at Stortingets presidentskap har avbrutt stortingsrepresentantenes sommerferie og kalt inn til hastemøte 19. september. Politikerne kan imidlertid forvente å få selskap fra aktører i fagforeninger og Facebook-aktivister, som har tenkt å gjøre de folkevalgte klar over misnøyen folket har med kraftpolitikken i Norge.

Facebook gruppen «Vi som krever billigere strøm», har alene over 600.000 medlemmer. De har nå kommet til enighet om en felles plattform med fagforeningsgruppene, og lover derfor en massiv demonstrasjon. Forrige gang demonstrerte de forskjellige gruppene hver for seg.

Foto: iNyheter

Demonstrantene er enige om følgende krav:

  • Makspris på nødvendig forbruk av strøm til husholdninger og industri.
  • Politisk kontroll på krafteksport for å sikre forsyningssikkerhet.
  • Reforhandling av avtalene i utenlandskablene til England og Tyskland.

Boye Ullmann i Industriaksjonen er fornøyd.

– Det er veldig bra vi klarer å samarbeide for å få med flest mulig. «Vi som krever billigere strøm» når mange som opplever konsekvensene av krisen vi står i, sier han.

Også Olav Sylte som er advokat og grunnlegger av «Vi som krever billigere strøm», er positiv til samarbeidet.

– Flertallet på Stortinget vil ikke diskutere makspris på strøm, men folket slår seg ikke til ro med det, sier Sylte, som legger til at de beviselig har folket i ryggen.

– I Norge har vi vannkraft som koster 12 øre å produsere per kilowatt-time. Da aksepterer ikke folk at et dyrt kraftsystem i Tyskland skal bestemme hvor mye vi betaler til den norske stat, sier Sylte og fortsetter:

– Hadde de høye strømprisene hjulpet Ukraina hadde ikke dette vært en sak, men sånn er det ikke.

– Det hjelper verken Tyskland eller Ukraina at vi i Norge betaler opptil ti kroner for kraft som koster 12 øre å produsere, sier han.

Les også: Professor: – Strømkrisen slår alle rekorder i politiske lederes ansvarsløshet

Sylte reagerer på det han oppfatter som manglende tillit til folket fra politikerne.

– Vanlige folk har barn og barnebarn. Ingen er interessert i å ødelegge framtida for dem, sier Sylte.

Høyres partileder Erna Solberg.
Foto: Terje Bendiksby / NTB

Han reagerer også kraftig på de politikerne og kommentatorene som beskylder de som ønsker et oppgjør med kraftmarkedet for å løpe Putins ærend. Spesielt tidligere statsminister og Høyre-leder Erna Solberg sin uttalelse om at de som ønsker en «kvikk fiks»-løsning på strømpriskrisen, bidrar til å skape en politisk splittelse og ustabilitet som Putin ønsker seg.

– Den typen retorikk er skadelig for demokratiet og ytringsfriheten. Å jobbe for makspris er ikke å hjelpe Putin og innebærer ingen splittelse av det norske folk. Dette er å sparke folk som sliter, sier han og legger til:

– Hun bør trekke det tilbake og beklage.

Ny rekord: Strømpris over 10 kroner på mandag

 

mest lest