Motvind-sjef Eivind Salen lister opp årsakene til strømkaoset: – Det har sviktet totalt

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 1. september 2022 | 21:07

Eivind Salen er Rogalandsmann og styreleder i Motvind Norge som ble stiftet i 2019 i protest mot vindkraftutbygging. Han er historiker, men har satt seg grundig inn i kraftmarkedet. Nylig var han på Wolfgang Wee Uncut hvor han delte sin innsikt. Salen mener forbrukerne og det norske folk har blitt løyet til over flere år.

I et nylig innlegg på Facebook under overskriften «Noe har gått alvorlig galt» går Salen i rette med politikken som er ført:

– Det går an lag for lag å skrelle av hva som har gått galt. Det er ideen om å erstatte stabil kraftproduksjon med ustabil, og la den få forkjørsrett i nettet og tilpasse hele kraftmarkedet etter det både på produksjonssiden og forbrukssiden. Og på utbyggingssiden. Det har sviktet totalt, skriver han.

Han lister videre opp flere konkrete «ideer» som har ligget til grunn for politikken og som har slått feil:

– Det er ideen om at fullt av forskjellige forsyningssystemer og kraftkilder i fullt av forskjellige land kan forenes, men at hvert land driver med sitt og bygger ut på forbrukssiden og tilbudssiden helt uten en overordnet plan.

– Det er ideen om at veldig store marked kan hente veldig store mengder fra veldig små marked vil tjene begge to.

– Det er ideen om at kraftmarkedet og kraftforsyningen skal fungere som en gigantisk verdioverføring fra konsument til produsent, fra de veldig, veldig mange, til de veldig, veldig få.

Artikkelen fortsetter.

Salen skriver at virkningsgraden for gasskraftverk som skal fungerer som balansekraft for vindkraft må kunne bli skrudd raskt av og på. Da blir restvarmen sløst bort. Virkningsgraden blir bar 38 %, 62 % går bort i tap. For gassturbiner som utnytter restvarmen, blir virkningsgraden 58 %.

Dette vil si at 20 % ekstra av energien av gassen går tapt når den skal bli brukt som balansekraft til vindkraft, sammenlignet med om den blir brukt som selvstendig energikilde med bedre utnyttelse av spillvarmen, skriver han og mener at «alle de andre negative virkningene ved vindkraftverk og den hinsides ressursbruken kommer i tillegg.»

Salen påpeker svinnet som skjer når strømmen sendes fram og tilbake i kablene. De utgjør om lag 5 prosent.

– Jeg ser en del luringer prøver seg med at vi må «redusere forbruk» og særlig «vi», det vil si «folk flest», må redusere forbruk. Det sier de, samtidig som det daglig går tilsvarende årsforbruket minst 100 husstander i svinn frem og tilbake fra Norge til Danmark, Tyskland og England – og snart igjen Nederland. I stedet for å varme opp husene våre, varmer vi opp havbunnen, skriver han og har et sluttbudskap:

– Norske politikere og det offentlige Norge må realitetsorientere seg. Sannheten kommer nå for en dag, og dere vil i ettertid bli konfrontert med hvordan dere befolkningen «nasjonalister», «egoister» og anklager Stortingspolitikerer for å «løpe Putins ærende» når helt elementær sannhet legges frem.

Innlegget til Salen er delt nesten 300 ganger og har fått mer enn 500 reaksjoner. I kommentarfeltet er det fullt av lovord om Salens skriverier.

– Dette er korrupsjon. Men ettersom det ikke lar seg bevise at det er klassisk korrupsjon, som f.eks. at Astrup i Høyre har fått personlig berikelse av politikken, blir det ofte heller presentert som dumt eller naivt. Men det er ingenting naivt med at kraftbransjen får diktere en politikk som gir dem en enorm unødvendig inntektsøkning på bekostning av befolkningen. Grønn korrupsjon er visst greit, skriver en.

– Altså det er en så til de grader suboptimal utnyttelse og forvaltning av energien at man blir helt apatisk! Nå vet jeg ikke hvor mange TwH som brutto overføres på kablene, men hvis vi ser kun på netto eksport i 2020 som var på 20twh, og legger til grunn 5% overføringstap så utgjør bare det alene 1twh strøm i tap! Det tilsvarer da et årlig forbruk til 62.500 norske husholdninger! skriver en annen.

Det vil kreve en enorm folkelig mobilisering å «renasjonalisere» norsk kraftpolitikk

mest lest