Kommentarfeltene reiser seg mot feilslått formuesskatt: Kanskje Røkkes utflytting var det som skulle til

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 13. september 2022 | 20:31

Kjell Inge Røkke flytter til Sveits. Det slo mandag ned som en bombe. Norges 8. rikeste mann rømmer fra skattleggingen pålagt av Ap, Sp og SV.

Min egen første reaksjon var negativ. Nettopp Røkke har brukt sine politiske forbindelser til Ap i mange år, og det er et samrøre mellom offentlige midler og privat kapital i dette landet som gjør det klart at Akers suksess i stor grad er betinget av statlig hjelp og tilrettelegging. Hans personlige forbruk vitner heller ikke om akutt pengemangel.

Les også: Norge har gitt ham så mye: Kjell Inge Røkke har penger nok til å bli

Men samtidig har regnestykkene fremlagt av Finansavisen klarlagt hvor næringsfiendtlig denne formuesskattleggingen av arbeidende kapital faktisk er. De nye reglene ville gitt Røkke en formuesskatt på 350 millioner per år, noe som ville krevd at han tok ut et utbytte på over 600 millioner i året. 

Det er mye, veldig mye med tanke på at verdiene hans totalt er på ca. 45 milliarder, ifølge Trygve Hegnar i Kapital. Med et slikt system blir det ikke bare tappet midler fra potensielt produktiv næring. Det er også konkurransevridende til fordel for utenlandske eiere i Norge. Og også mindre bedriftseiere i Norge rammes på tilsvarende vis. 

Trygve Hegnar mener Røkke rett og slett er for rik for dette landet. «Hvem vil betale 1 million om dagen for å bo i Norge?» som Hegnar spør. Og det er vel et poeng man må ta seriøst.

Flere har varslet at en slik skatteflukt av de rike i Norge ville skje. Bjørn Dæhlie gjorde det nylig. Og nå selveste Kjell Inge Røkke. En milliardær fra Nordland var uten med sin nyhet i dag. Mange andre kan komme til å velge det samme. Der målet for venstresiden var å hente mer midler til fellesskapet, kan resultatet bli det motsatte. Og næringslivet taper også.

Røkke har så mye penger at han kan flytte hvor som helst. Det valget har ikke små næringsdrivende i samme grad. De vil måtte bli i Norge og tappe sine selskap for kapital.

Eiendomsmilliardær Torstein Tvenge mener Norge er blitt et mørkt sted etter at de rødgrønne kom til makten.

– Ja, det er helt forferdelig å bo i Norge nå. Å ha formue i Norge er blitt dobbelt så dyrt, og dette skjønner svært få mennesker seg på. Dette er et stort problem, sier Tvenge til DN.

For de uten formuer knyttet til næring, kan det være vanskelig å forstå hvilket dilemma formuesskatten i dagens rød-grønne utforming skaper. Det er lett å la misunnelse skygge for fornuft. Men Røkke nyter beundring hos mange i Norge, og det med god grunn. Når denne nyheten nå slo ned i et land hvor frustrasjonen over politikerne allerede er på bristepunktet, kan det se ut som Røkkes valg om å flytte til Sveits blir møtt med forståelse og sympati.

I så fall har det også åpnet seg en mulighet for Høyre og Frp å gjøre en sak som tidligere har vært litt vanskelig å selge til vanlige folk, til en sak med bredere appell. For hvis Røkkes utflytting innebærer at momentum skifter og at formuesskatten til slutt blir endret eller fjernet i sin nåværende form, har det tjent en hensikt tapet av hans skattebidrag muligens er verdt.

Kanskje jeg bør snu i min opprinnelig moralsk indignerte kritikk på vegne av fellesskapet da nyheten om utflyttingen ble kjent. Og heller si: Lykke til i Sveits, Røkke. Du har sendt et signal som det politiske Norge bør lytte til før det er for sent. Vi kan ikke lenger kreve at folk skal bo og skatte til Norge utfra «patriotisme» eller nasjonal lojalitet. Skattesystemet må gi riktige insentiver i en globalisert verden som er internasjonalt konkurranseutsatt og som ønsker de rikeste velkommen hvor enn det måtte være.

Men vi bør også reflektere over stemningsskiftet som er på gang. Kommentarfeltene på sosiale medier gjør det ganske klart. Frustrasjonen over styringen av staten og samfunnet har blitt svært stor. Så stor at det har blitt utbredt blant vanlige folk å mene at de rikeste blir flådd. Det kan indikere at vi er på vei inn i en ny politisk dynamikk.

Støre mener Røkkes flytting er «ugreit»: – Sier han!!!

mest lest