Advarer mot å overvurdere Ukrainas motoffensiv: – Nå selger vi skinnet før bjørnen er skutt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15/09/2022 | 04:32

Professor ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) og forsvarets Høgskole (FHS) Sven Holtsmark, reagerer på medienes overskrifter om krigen.

– Nå selger vi skinnet før bjørnen er skutt, sier han til TV 2.

Ifølge president Volodymyr Zelenskyj har Ukraina gjenerobret et område på over 4000 kvadratkilometer, bare den siste uken.

At utviklingen omtales som «et vendepunkt» og at «det bare er et spørsmål om tid før krigen er slutt» i media, faller ikke i god jord hos Sven Holtsmark.

Holtsmark advarer mot å overvurdere Ukrainas motoffensiv og undervurdere Putins evne til å svare.

– At dette er et vendepunkt i krigen eller starten på slutten, selvfølgelig håper noen at det er slik. Men vi må lære av hvordan vi tidligere har blitt overrasket under krigens gang, sier han.

Cecilie Hellestveit, som er forsker ved Folkerettsinstituttet, tror det er mulighet for at Putin vil vurdere, om de skal erklære krig på hjemmebane for å gå til full mobilisering.

– Det er en bekymringsfullt dersom dette fører til en full mobilisering fra Russlands side hvor de eskalerer innsatsen ganske betydelig, sier hun.

Presset mot Putin vil fortsette å øke ettersom Ukraina nærmer seg ganske strategiske posisjoner langs kysten.

Stadig flere russere, mener at de bør gå enda hardere til verks.

USAs ambassadør til Moskva under Barack Obama, Michael McFaul, skriver på Twitter:

– Russiske nasjonalister krever ikke at Putin skal styrtes. De ber Putin utvide krigen. Og ikke la deg lure. Dette er ikke «uavhengige» stemmer på russiske statlige mediekanaler. De prøver å legge grunnlag for mer krig og mer terrorisme, ikke mindre, skriver han ifølge VG.

Flere av de fremste Putin-propagandistene diskuterte på TV-kanalen Rossija-1 hvordan de kan ramme Ukraina hardere.

– Det kunne bli gjort lett og raskt. Så folk spør meg hvorfor vi ikke gjør det, sier den mektige medietoppen Margarita Simonjan i programmet, som gikk på den russiske hovedkanalen, her i et utdrag publisert av Russian Media Monitor:

 

Putin-talsmann benekter snakk om full mobilisering av 2 millioner mann: Men presset øker

mest lest