Vil ha folkeavstemming om Donetsk – Frykter det åpner for atomkrig

Avatar photo
Publisert 20. september 2022 | 21:41

Allerede til helgen kan russiske myndigheter hevde at nye deler av Ukraina er blitt Russlands.

I den selverklærte republikken Donetsk hadde medlemmene av det såkalte «offentlige rådet» en håndsopprekning mandag. De vil ha en folkeavstemning om å bli en del av Russland. Den lokale lederen for Donetsk har skrevet et personlig brev til Vladimir Putin hvor han ber om at republikken blir en del av Russland «så snart som mulig».

Også i den selverklært republikken Luhansk er det krefter som tar til ordet for en slik folkeavstemning. I tillegg kom det også krav fra de okkuperte ukrainske områdene Zaporizjzja og Kherson. Det melder Meduza.

Disse folkeavstemningene skal holdes så tidlig som 23.–27. september, ifølge Kremls nyhetsbyrå Ria Novosti.

Kan åpne for bruk av atomvåpen

Allerede til helgen kan altså russiske myndigheter hevde at nye deler av Ukraina er en del av Russland. Dette kan ha stor innflytelse på krigen mellom Ukraina og Russland.

Aftenposten skriver at dette kan medføre at russiske myndigheter kan hevde at Russland blir angrepet. Det gir dem også mulighet til å bruke alle virkemidler, inkludert atomvåpen.

Russlands tidligere president Dmitrij Medvedev skriver på Telegram:

«Når de nye territoriene er en del av Russland, vil den geopolitiske forandringen av verden være umulig å stoppe. Det vil bli en forbrytelse å stå opp mot Russland. Det gir oss rett til å bruke alle midler i selvforsvar».

Putins propagandasjef Margarita Simonjan gikk så langt som å true med full atomkrig.

«Denne uken er enten starten på vår snarlige seier, eller begynnelsen på en atomkrig», skrev hun på på Telegram. Hun leder den Kreml-styrte kanalen Russia Today.

Kan bli ydmykende for Kreml

De lynraske «folkeavstemningene» kommer etter Russlands nederlag ved Kharkiv. Folkeavstemningen skal skje delvis via internett. Da er det fritt frem for Kreml til å manipulere resultatet, skriver Aftenposten.

Det amerikanske instituttet «Institute for the study of war» (ISW) mener dette vil sette Kreml i en «ydmykende posisjon». Årsaken er at Russland «ikke er i stand til å sette et slik krav ut i live».

Verden må si fra

Til NRK sier statsminister Jonas Gahr Støre at dette er regioner under okkupasjon og krigføring. Et stort antall mennesker er tvangsflyttet ut av områdene. Stabiliteten du trenger for å foreta en fri folkeavstemning, der folk skal si sin frie vilje, eksisterer ikke. Legitimiteten til noe sånt må vi allerede si ikke er der, sier Støre.

Støre tror Russland forsøker å kapre land slik at de kan si at dette nå er deres.

– Da må verden si ifra. Det er ikke sånn man kan legge land under seg, sier statsministeren til NRK.

Les også: Fersk meningsmåling – Regjeringspartiene fortsatt i gjørma

Nato-sjef Jens Stoltenberg har reagert sterkt etter at separatistenes planer ble kjent. Stoltenberg kaller folkavstemningene en «farse».

– Avstemningene har ingen legitimitet og endrer ikke Russland aggresjonskrig mot Ukraina. Dette er en ny eskalering i Putins krig. Det internasjonale samfunnet må fordømme dette åpenbare bruddet på folkeretten og øke støtten til Ukraina, skriver Stoltenberg på Twitter.

Tyskland, Frankrike og USA reagerer

Frankrikes president Emmanuel Macron sier at folkeavstemningen aldri kommer til å bli godkjent av det internasjonale samfunnet. Tysklands statsminister Olaf Scholz sier også det ikke kan aksepteres.

– Det er veldig, veldig klart at disse fingerte folkeavstemningene ikke kan aksepteres og ikke omfattes av folkeretten, skal Scholz ha sagt ifølge NRK.

Sikkerhetsrådgiveren til USAs president Joe Biden, Jake Sullivan, sier dette ikke er handlingene til et selvsikkert land. Dette viser ikke styrke, men det motsatte, sier han.

Filmen «Utvandrerne»: En livsvilje som vi har mistet i dag

mest lest