Venstre-lederen mener politikere bør få gå hjem klokken 16.00

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 27. september 2022 | 12:17

Venstre-leder Guri Melby mener politikere bør få gå hjem etter normal arbeidstid.

Tidligere i høst innførte Melby radikale tiltak som en direkte konsekvens av at MDGs Une Bastholm trakk seg som partileder og blant annet begrunnet det med at hun trenge mer tid med familien, skriver TV 2.

Ett av tiltakene innebærer at folk ikke skal måtte jobbe etter klokka 16, og Melby påpeker at dette angår henne selv da hun har to barn på fire og seks år.

– Jeg ønsker at flere som er i min livssituasjon skal være politisk aktive, enten det er på Stortinget eller i kommunestyrene, sier Venstre-lederen.

– Og vi vet at kvinner, når de får barn, dropper ut av politikken og kommer ikke tilbake igjen. Hvis vi ønsker at kvinner under 40 år med barn skal være aktive i politikken, må vi faktisk legge til rette for at man er organisert på en måte som er tilpasset deres hverdag, sier hun.

Senterpartiets Jenny Klinge kaller tiltaket «håpløst».

– For alle som pendler og har små unger ville det ha vært et håpløst forslag å ha låst arbeidstid fra klokka 8 til 16 i Oslo hver hverdag gjennom hele året.

Les også: Lærerstreiken fortsetter – 100 nye ut i streik

Klinge mener derfor at tiltaket kun vil hjelpe representanter som bor i Oslo.

Klinge beskriver livet som stortingsrepresentant som «ekstremt krevende», men fleksibelt.

– Det er såpass fleksibelt at man kan ha møtefrie dager og møtefrie perioder hvor man kan jobbe hjemmefra og ha mer kontakt med familien, lokale velgere og lokalt næringsliv, som gjør at vi som stortingspolitikere kan fungere godt for hele landet, sier Klinge og fortsetter:

– Derfor advarer jeg mot forslag som kan gjøre det vanskelig eller umulig for oss som pendler. Det kan ikke innføres ordninger som gjør det best å være i Oslo hele tiden, sier Klinge.

Klinge, som har vært politiker i 23 år, er positiv til forslagene til Melby og er enig i mange av dem, men vil understreke at ordninger ikke skal være til skade for demokratiet.

Melby hevder å ha fått mange positive tilbakemeldinger fra næringslivet for sine familiegrep.

– Jeg har fått tilbakemeldinger fra folk i næringslivet at de opplever at det handler om å gå sist. Jeg tror alle som har lederjobber vet at man må jobbe mer enn resten. Men hvor lenge du sitter på jobb, avhenger ikke av hvor god du er i jobben, sier Melby.

Melby sier at tiltakene i bunn og grunn handler om å ta vare på grupper slik at de ikke faller utenfor.

Mener Høyre har et kvinneproblem

 

mest lest