Resett legger alle artikler bak betalingsmur: – Dette kan være slutten

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. oktober 2022 | 19:52

Nettavisen Resett har fra lørdag 1. oktober lagt alle sine artikler bak betalingsmur. 

I juni ble gjennom VG det kjent at det var en konflikt mellom styreleder Monica Staff og ansvarlig redaktør Helge Lurås. Konflikten endte med at styret i Resett avskjediget Lurås. Lurås var initiativtager til nettavisen sammen med Mikkel Dobloug tilbake i 2017.

Staff og Lurås har ulike forklaringer på konflikten.

Kampanje skrev tidligere i september at Resett har økonomiske problemer. Hver tredje abonnent hadde forsvunnet etter at Lurås fikk sparken.

Styret i Resett skriver i en artikkel lagt ut 29. september om den kommende endringen med betalingsmur på alle artikler.

– Vi har i det lengste kviet oss for å gjøre det, fordi vi holder det frie ord høyt i hevd og fordi vi vil at flest mulig skal lese Resett, heter det i artikkelen som er undertegnet «Styret i Resett».

Styret skriver videre at nettavisen er «klart størst blant alternative medier i Norge. Vi har i snitt over 40.000 lesere hver dag fordi vi ofte taler makta midt imot og tør der andre tier, men antakelig også fordi Resett har vært en gratisavis basert på dugnad og donasjoner fra alt fra rike onkler til fattige enker.»

De skriver videre at det er «vanskelig å drive en redaksjon med en jojo-økonomi basert på stadige tiggerbrev, og det er enda vanskeligere å satse skikkelig under slike forhold.»

Slik kan det ikke fortsette, skriver de. De hevder å klar en ny redaktør «med lang journalistisk og redaksjonell erfaring» til å overta etter Maria Zähler, som ble konstituert da Lurås fikk sparken. Men de kan ikke ansett før de får økonomien i orden.

Etter det Kampanje erfarte var situasjonen i september «kritisk».

– Vi trenger at dere, kjære lesere, står frem, tar ansvar og bidrar. Det er ikke mye vi ber om og hver eneste krone går til å drifte Resett og gjøre Resett til en bedre nettavis. Men vi trenger dere alle sammen!

Kampanje skrev i september at Resett da hadde 1884 abonnenter. Ned fra 2700 ved inngangen til året. Rent umiddelbart vil omleggingen til å kjøre alle artikler bak betalingsmur i praksis redusere antall lesere på Resett til 5 prosent av det de hadde så sent som dagen før. Dersom man legger til grunn at Resett i snitt hadde 40.000 lesere.

I kommentarfeltet under artikkelen er reaksjonene avventende til den nye ordninger. I skrivende stund kan man se en markant nedgang i antall kommentarer som kommer under artiklene bak betalingsmur. Kommentarfeltet er fortsatt synlig for de som ikke har abonnement, ser det ut til.

Resett har tidligere opplyst at de i snitt har hatt over 2000 kommentarer daglig.

– Blir noe helt annet

Helge Lurås har siden han fått sparken startet iNyheter. Han mener Resetts strategi er oppsiktsvekkende.

– Det er ekstremt vanskelig å endre folks medievaner. Det vi klarte å oppnå med Resett fra 2017 var egentlig uten sidestykke. Vi oppnådde et snitt på oppunder 40.000 daglige lesere allerede innen de første 12 måneder, forteller Lurås.

Han mener Resett nå kommer til å miste lesere veldig raskt og at det kommer det å bli vanskelig å få dem tilbake.

Lurås har forståelse for at styret i Resett ønsker flere abonnenter, men han tror ikke de tiltrekke seg særlig mange flere på denne måten. Og kanskje vil de miste flere abonnenter enn de få nye.

– Nå kommer trolig kommentarfeltet i Resett til å dø ut etter hvert. Mange av de som kommenterer gjør det fordi de hadde et stort publikum. Og blant de som kommenterer, er det en del abonnenter.

Når det blir færre som leser Resett, vil det også minske motivasjonen for å kommentere, tror Lurås.

Lurås synes det er synd at prosjektet han jobbet 75-80 timer i uken med i fem år utvikler seg slik.

– Et Resett med et par tusen lesere om dagen, blir noe helt annet, sier han.

– Jeg tror dessverre dette kan være slutten på Resett.

Lurås forteller at han foreslo til styret i Resett å kjøpe dem ut da konflikten tilspisset seg, men at de svarte med å sparke ham.

– Dermed hadde jeg ikke så mye annet valg enn å starte på nytt, og det har vi gjort med iNyheter, sier han.

Lurås sier han ønsker alle Resetts lesere velkommen over til iNyheter og lover analyser og meninger som forsøker å være ærlige uansett hvem som måtte bli provosert av det.

– Her vil leserne fortsatt få det meste av stoffet gratis, selv om vi også vil være helt avhengig av å få abonnementer om dette skal kunne gå rundt.

Lurås sier vi er på vei inn i en meget spesiell tid i verden, noe som krever kritisk blikk og integritet. Og ikke minst mangfold innen mediene.

– Det er ikke lett å starte en ny nettavis, men vi er innstilt på å jobbe hardt for å klare det, sier Lurås.

Han mener dagens situasjon viser hvor mange politiske feil som er gjort og at heller ikke mediene har gjort jobben sin med å stille de kritiske spørsmålene som kunne avverget noen av avgjørelsene.

Du kan tegne abonnement på iNyheter her.

Støtt oss ved å abonnere på iNyheter

mest lest