Fylkespolitikere vedtok at de selv skulle få dobbel lønn

Avatar photo
Publisert 10. oktober 2022 | 19:09

Da fylkene ble slått sammen fikk totalt 97 fylkespolitikere lønn fra både nytt og gammelt fylke samtidig.

Enkelte deltidspolitikere tjente over 200.000 kroner på to og en halv måned, ifølge NRK.

I juni 2019 ble det raskt og enstemmig tatt en avgjørelse som har tillatt at noen fylkespolitikere i Akershus kunne få utbetalt lønn fra både deres gamle og nye fylke, på en og samme tid.

Tre måneder senere skulle det velges politikere til å styre det nye storfylket Viken. Men de gamle fylkene skulle ikke formelt legges ned før 1. januar 2020. Derfor ville politikerne i de gamle fylkene fortsatt ha et visst ansvar noen måneder til.

Av den grunn ble det bestemt i Akershus at deres politikere skulle beholde sine faste betalinger ut året. Hvis de samme politikerne ble valgt inn i fylkestinget i Viken ville de også få betalt derfra.

På denne måten ville de gjeldende politikerne få betalt fra både Akershus og Viken i en overgangsperiode på drøyt to måneder. Dette i tillegg til at de også fikk møtegodtgjørelse.

MDG politiker betalte tilbake penger

Kristin Antun fra MDG var med på å vedta reglementet som tillater doble lønninger. Hun fikk 162.000 kroner for å være MDGs gruppeleder i Viken, men fikk samtidig over 30.000 kroner fra Akershus.

Etter NRK kontaktet henne og stilte spørsmål ved utbetalingene, bestemte hun seg for å betale tilbake pengene hun fikk fra Akershus.

Antun sier til NRK at hun gjorde dette fordi hun synes hun fikk godt nok betalt for å være gruppeleder i Viken, og at lønnen hun fikk for dette var tilstrekkelig til å dekke restjobben som gjenstod i Akershus.

Arbeiderpartiet og Høyre er uenig i kritikken

Bjørn Tore Ødegården (Ap) er politiker i Buskerud, og han er en av dem som tjente mest da fylkene ble sammenslått.

Han er ikke heltidspolitiker, men jobber som seksjonssjef i Kongsberg kommune. Han fikk til sammen 128.000 kroner fra Viken og 100.000 kroner fra Buskerud i oktober, november og desember.

Til NRK sier han at dette var betaling for ulike politiske verv i det han kaller en hektisk arbeidsperiode. Han avviser at det er snakk om en dobbel betaling, og sier at han fikk betalt for å utføre oppgaver for to juridiske enheter, på vegne av to ulike valgdistrikter.

Les også: Får kritikk: Farlige pedofile i boligstrøk

Anette Solli (H) er tidligere fylkesordfører i Akershus. Hun sier til NRK at det var riktig at mange politikere fikk betalt fra gammelt og nytt fylke samtidig, ettersom de gjorde to ulike jobber.

NRK skriver at de har brukt lang tid på prøve å kartlegge hvordan de forskjellige fylkene har betalt sine politikere i denne perioden. Tallene fra fylkeskommunene har ofte vært upresise, og det har vært krevende å innhente opplysningene fordi fylkene selv ikke har hatt fullstendig oversikt.

– Vi kan halvere selvmordstallene blant menn over 50

mest lest