Kanskje burde vi slutte å anse prinsesse Märtha som en selvstendig kvinne og heller begynne å kalle henne Fru Sjaman Durek Verrett?

Avatar photo
Sverre Avnskog
Pensjonert lærer
Publisert 11. oktober 2022 | 23:05

Dette er et eksternt innlegg og står for skribentens meninger.

Jeg er virkelig sjokkert over hva som skjer i mediene våre i forhold til vår prinsesse Märtha for tiden.

Absolutt ingenting er endret i Märtas syn på noe som helst, hun er akkurat den samme som hun alltid har vært. Men likevel jakter en samlet presse på henne og ønsker åpenbart å tvinge henne ut av kongehuset. Hvorfor? Jo, det har absolutt ingenting med Märtha å gjøre, annet enn at pressen har fått det for seg at forloveden til Märtha har et livssyn som er totalt uakseptabelt for en prinsesse, til tross for at det overhodet ikke er hennes.

Og etter at denne kampanjen mot Durek og Märtha har pågått i lang tid, måtte det selvsagt komme en meningsmåling som viser at nordmenn flest ønsker å frata Märtha tittelen prinsesse og samtidig ønsker at hun skal slutte å representere kongehuset. Hele denne kampanjen er regissert og planlagt av rojalistmotstanderne i mediene, og nå har de oppnådd akkurat det de har hatt som mål hele tiden: Å bringe prinsesse Märtha i vanry og totalt ødelegge hennes anseelse i samfunnet.

Men angriper mediene prinsesse Märtha for noe hun selv har uttalt eller noe hun står for, som liksom skal være fullstendig uakseptabelt og forkastelig? Nei, overhodet ikke. Prinsesse Märtha er nøyaktig den samme som hun alltid har vært. Hun har ikke endret en tøddel på sitt livssyn eller på noen som helst måte opptrådt upassende eller krenkende overfor noen.

Hun har kun begått den grove synden det er å bli kjæreste med  og forlove seg med en person som mediene ikke kan akseptere. Og det er da jeg lurer på: Slutter Märtha å være en selvstendig person med ansvar for sine egne meninger og handlinger, og går over til å bli  ansvarlig for sin kjærestes meninger og uttalelser?

Les også: Legaliserings-tilhengernes drømmeverden

Er ikke svaret at en kvinne i vår tid overhodet ikke har noe ansvar for sin ektemann eller forlovedes uttalelser? Var det ikke i en for lengst forgangen tid at en kvinne ble regnet for å representere sin manns ære? Og om mannen hadde begått en handling som var uakseptabel i samfunnets syn, så var han brakt i vanry og hadde brakt skam over familien, selv om kvinnen på ingen måte var medskyldig i mannens ugjerninger.

Men dette minner vel de fleste av oss om et Ibsensk drama og ikke om en realitet i vår tids likestilte samfunn? Er det slik at en ektemanns eller forlovedes meninger eller handlinger uten videre anses som kvinnens? Nei, slik er det ikke i vår tid, der kvinner anses som selvstendige individer men sine egne, selvstendige meninger.

Men ikke slik i tilfellet med prinsesse Märtha. Hun blir stilt til ansvar for sin kjærestes meninger, som om hun ikke var et selvstendig menneske med sitt eget livssyn og egne meninger, men kun var en representant for sin mann, akkurat slik kvinner var for flere århundrer siden.

Kanskje vi heller burde begynne å kalle prinsesse Märtha for Fru sjaman Durek Verrett, slik at vi kunne komme bedre i overensstemmelse med fortidens kvinnesyn, slik de norske mediene åpenbart ønsker. Det er jo helt åpenbart at de ikke vurderer prinsesse Märtha ut fra hennes egne oppfatninger, men ut fra hennes forlovedes.

Er det virkelig verdig i vår tid der vi på alle måter forsøker å gi kvinner den samme verdigheten og selvstendigheten som menn? Men så skal altså vår prinsesse ikke dømmes over hva hun står for selv, men hva hennes forlovede står for? Ser virkelig ikke journalistene og norske kvinner at dette er ensbetydende med å vurdere vår prinsesse på grunnlag av flere århundrer gamle samfunnsverdier? Det er simpelthen et uttrykk for forhistoriens nedvurdering av kvinner å vurdere en kvinne basert på hennes ektemanns status og verdighet.

Jeg fatter ikke at norske journalister og mediefolk innser at det de begår er en grov nedvurdering av prinsesse Märta fordi hun er en kvinne. Ville noen ha begått det samme dersom det var en prins som elsket en kvinne? Tja, kanskje. Vi husker vel alle hvor sterkt mange reagerte på at Haakon Magnus ville gifte seg med en kvinne som faktisk hadde en fortid både med rusmisbruk og som hadde fått et barn utenfor ekteskap.

Skulle vi ha gitt de rasende antirojalistene medhold den gangen, så burde vi sikkert ha avskaffet kongedømmet allerede da, dersom vi skulle la oss styre av meningsmålinger. Men kongehuset og samfunnet hadde mot til å stå imot, og tiden har vist at folks syn på kongehuset tilpasser seg de nye tidene og samfunnets generelle utvikling.

Men nå krever igjen mediene at kongehuset må foreta seg noe. Prinsesse Märtha kan ikke få representere kongehuset nå. Hennes mann står for så kontroversielle meninger som flertallet ikke kan tilslutte seg, selv om altså dette overhodet ikke er Märthas synspunkter.

Men det er en ting som slår en i de meningsmålingene som nå er gjort. Og det er at det er de eldre som ønsker å slå hånden av Märtha og ikke de unge. Märtha har langt større støtte blant unge mennesker, og jeg håper virkelig at både mediene og den norske befolkning merker seg at Norges unge befolkning er langt mer tolerante overfor ulike livssyn enn den eldre garde.

Les også: Er det virkelig irrasjonelt å ville ta farvel med et statsoverhode man elsket og beundret?

Og i tråd med den økte toleransen overfor ulike livssyn og religiøs tro synes jeg vi nordmenn bør akseptere at vårt kongehus med tiden vil representere mange ulike trosretninger. Skal vi ikke kunne akseptere at en prins eller prinsesse er buddhist, jødisk, muslim eller hindu, eller er tilsluttet en annen religiøs tro?

Og ikke minst: Skal vi frata enhver kongelig deres tittel om deres ektefelle tilslutter seg en trosretning som våre medier ikke kan akseptere? For det er vel våre medier som har kjørt denne kampanjen mot Durek Verrett, og ikke folket som har reagert på hans opptreden eller hans meninger? Kan vi tolke denne kampanjen som noe annet enn et bevisst ønske om å skade vårt kongedømme og et ønske om å få fjernet Märtha som prinsesse?

Og særlig savner jeg en tydelig reaksjon fra Norges svært mange feminister nå når en av Norges fremste kvinner angripes så grovt ikke for noe hun står for selv, men noe forloveden hennes mener.

Og for å spørre som i headingen: Kanskje burde vi slutte å anse Märtha som en selvstendig person og heller begynne å kalle henne for Fru Sjaman Durek Verrett? Det burde være mye bedre i overensstemmelse med norske mediers og norske feministers synpunkter.

Joda, jeg er bare en mann, men jeg ser da ganske tydelig hvordan en kvinner blir utsatt for forhistorisk kvinneundertrykking med full støtte fra den samlede norske pressen!

Troen på treenigheten er ubibelsk – og det samme er dogmet om at Jesus er Gud

mest lest