Slik går det med «Andre» på VG-måling

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 11. oktober 2022 | 18:20

Hvis de i det hele tatt får sine tall på meningsmålinger offentliggjort så er det nederst i en sak. Ikke alle medier offentliggjør resultatene for de såkalte minipartiene, de som ikke er på Stortinget og ofte bare kommer i gruppen «Andre».

– Vi er totalt boikottet av riksmedia, sier Demokratenes partileder Geir Ugland Jacobsen til iNyheter.

I VGs sak om meningsmålinger er de ny nedtur for Senterpartiet som fenger overskriften. «Nytt bunnnivå som Senterpartiet», er avisens overskrift. De har mistet to av tre velgere og er på 5,5 prosent på målingen.

De har regnet ut at sammenliknet med valgresultatet i fjor har 420.000 nordmenn forlatt Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Klar størst er Høyre med 30 prosent, etterfulgt av Ap med 20 og Frp med 13,1. VG omtaler nå selv Sp som et «miniparti».

Men resultatene lenger ned for de såkalt «Andre» er som følger: Industri- og næringspartiet (INP) 1,6 prosent, Demokratene 1,5 prosent, 0,4 prosent til Pensjonistpartiet, 0,2 prosent til Partiet De Kristne og 0,2 prosent til Folkets Parti FNB.

INP har skutt i være etter mye medieomtale rundt strømkrisen og besøk på NRK Debatten av partileder Owe Ingemann Waltherzøe.

På Nettavisens  måling i september fikk de norske minipartiene totalt 4,2 prosent oppslutning. Av disse var Industri- og Næringspartiet klart størst, med sine 2,1 prosent. Deretter kom Demokratene med 0,8 prosent , Partiet de kristne og Pensjonistpartiet, begge med 0,4 prosent.

På en måling for TV 2 fikk INP 2,2 prosent tidligere i september.

– Hvorfor tror du dere vokser så mye nå? spurte iNyheter partileder Waltherzøe tidligere i september

– Jeg tror folk er lei av en regjering som er handlingslammet, og folk er lei av oppdrettspolitikere. Folk ønsker seg representanter med ekte arbeidslivserfaring, sa han.

Men nå var det altså tilbake til 1,6 prosent. Det er imidlertid ikke lett å måle så små marginer.

Demokratenes partileder Geir Ugland Jacobsen sier til iNyheter at gruppen andre er litt ned denne gang til 3,9 prosent. Også for Demokratene er oppslutningen derfor lavere.

Demokratenes partileder Geir Ugland Jacobsen. Foto: Privat

– Mange institutter nevner ikke partier utenfor Stortinget som alternativ i det hele tatt, og særlig Demokratene er i tillegg totalt boikottet av riksmedia. Det har vi vært helt siden media ifjor vår skjønte at vi ville havne på Stortinget uten en unison medie-embargo, sier Ugland Jacobsen.

Han mener at i lys av denne boikotten, er ikke resultatet så verst.

– Ettersom vanstyret av Norge trer stadig tydeligere frem, forventer vi imidlertid sterk vekst fremover. Tross alt er Demokratene det eneste partiet som konsekvent og med troverdighet setter Norge og det norske folk først. Vi ser frem til kommunevalget neste år. Da kan norske velgere si klart ifra hva de mener om partiene som har ansvaret for dagens elendighet, sier partilederen avslutningsvis til iNyheter.

Så mange nordmenn har fått svekket livskvaliteten etter kostnadsøkning

mest lest