Vindkraft: Energiformen som ikke kan brukes til å produsere seg selv

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 16. oktober 2022 | 20:03

Dette er tittelen på et Facebook-innlegg fra sjefen i Motvind Norge, Eivind Salen. Han har begynt å regne på hvor mye materialer og innsats som går med til å sette opp vindturbinene.

«Tesen er at det krever så mye energi og ulike typer materialer til å sette samme vindturbiner og maskinene som skal brukes til å rydde plass til dem og flytte dem og montere dem, at energien fra vindkraft er sjanseløs til å produsere den,» skriver Salen.’

Han illustrere det med fem bilder.

Artikkelen fortsetter.

De fem bildene er fra Sørmarkfjellet, Nord-Odal (Songkjølen og Engerfjellet), Haramsøya, Lutelandet og Tonstad. Det er 31 turbiner på Sørmarkfjellet, 34 på Songkjølen og Engerfjellet, 8 på Haramsøya, 9 på Lutelandet og 51 på Tonstad.

– Dere ser selv dimensjonene, skriver han. – Hvor mye fjell, jord, stein og masser som er sprengt bort og flyttet på, hvor mye grus som er kjørt opp lange, bratte bakker på Sørmarkfjellet og Haramsøya, hvor enorme dimensjonene er selv før turbinene kommer opp på Lutelandet, og hvor vanvittige selv kablene og den nederste delen av turbinen er i Odal. Tror dere for eksempel en el-bil kunne flyttet på dette?

Salen mener man ikke har tatt hensyn til alle materialene som kreves for de enorme konstruksjonene.

«For å bygge en turbin trengs stål, jern, kopper, alumium og sjeldne jordmetaller, med mer. For å montere dem, trengs flere hundre kubikkmeter betong å feste jernstengene i fundamentene i,» skriver han.

Salen har fått hjelp til å regne på situasjonen på Stadlandet. Der trengs 58 billass med 7,5 m3 hver til å frakte 435 m3 betong til fundamentene. Det er 1044 tonn. Veien opp til Stadlandet er 7 km, rett opp fjellet. Og dette var kun billassene for fundamentene. Det var fem turbiner der, forteller han.

Salen går deretter over til å fokusere på stål. Som han skriver: «Jeg tror det alene er nok til å hindre enhver fantasi om at vindturbiner kan sørge for energiforsyningen i verden.»

Vi tar ikke med Salens utregninger her, men de er detaljerte. Og hovedpunktet: Stålproduksjon er enormt energikrevende, og produseres stort sett med kull. Alle materialene må deretter fraktes fra Asia.

– Skal man gjøre det [stålproduksjon red. anm.] uten varme fra kull, trengs veldig mye mer energi, og ubegripelige mengder vindturbiner til å produsere denne energien skal man virkelig forsøke. Disse enorme mengdene vindturbiner trenger enorme mengder stål som må produseres og fraktes, og sånn går det i en runddans som ikke bringer oss en meter, skriver Salen og fortsetter:

– Vi er nødt til å bruke kull og olje for å produsere turbinene, og for å frakte dem og montere dem. Olje har den egenskapen at den er ypperlig i forbrenningsmotoren. Og forbrenningsmotoren er best egnet av alt til å frakte store ting. For eksempel store skip. 1 stort kontainerskip trenger 1 TWh energi til å bevege seg (250 – 350 tonn tungolje, daglig) gjennom året. Vestas turbiner i Norge kan holde i gang 6 skip.

Salen fyrer løs:

– Det er komplett vanvidd, og de som snakker om det grønne skiftet på denne måten må få det rett i fleisen. Det nytter ikke å ha gode tanker om man gjør slemme ting. For hva dette her er, det er direkte skadelig, skriver han og fortsetter:

– Vindkraft er ikke engang i stand til å skaffe energien som skal til for å holde seg selv gående. Den er solgt inn som grønn og fornybar, er grønn som bildet av Sørmarkfjellet og Haramsøya – grønn og frisk natur før vindkraften kom og tok dem – og fornybar som stålet de består i, kullet som brenner jernet, oljen som beveger skipene, idiotien som går for denne løsningen selv når den er avslørt.

– Vi må stoppe det, avslutter han.

Innlegget til Salen har fått hundrevis av reaksjoner og mange kommentarer. De

– Galskap

– Dette har eg argumentert med mange gonger. Vindindustrien prøver å fortelja ei historie om at turbinane går i Co2-pluss etter kort tid. Dei lyg så dei trur det sjølv! skriver en mann.

– Bilda taler godt for seg: enorme område blir raserte berre til ein turbin. Ifølge NVE treng kvar turbin 800 m veg; i alt har vi no over 1000 km 6-8m breie vegar og skjeringar med opptil 20 m breie fyllingar. Denne naturraseringa fjernar solide karbonlager som jord, skog berg og ikkje minst myr. Berre norsk myr bind så store mengder CO2 at det tilsvarar 66 år med norske utslepp om vi skal tru regjeringen.no. Denne CO2-rekneskapen kjem i tillegg til det Eivind Salen har nemnt. Myta om vindkraft som «fornybar» kraft bør no vere ettertrykkeleg avliva, skriver en annen.

Motvind-sjef Salen mener NRK forsøkte å stigmatisere strømdemonstrasjon ved å nevne Demokratene

mest lest